biznis
0

O programu reregistracije neuposlenih u FBiH

FENA
U Federaciji BiH je u 2008. godini zabilježen pozitivan trend na tržištu rada i evidentirao je smanjenje broja nezaposlenih i povećanje broja zaposlenih osoba, s tim da je u novembru i decembru primjetan porast broja nezaposlenih osoba.

Razmatrajući Izvještaj Federalnog zavoda za zapošljavanje o provedbi reregistracije neuposlenih osoba u FBiH, Vlada FBiH je ocijenila da je realizacija tog programa doprinijela smanjenju broja neuposlenih osoba, posebno u pogledu ažuriranja evidencija neuposlenih putem saradnje s nadležnim institucijama, a što je značajno s aspekta sprečavanja zloupotreba statusa neuposlenih i prava koja se po tom osnovu stiču.

Podaci Federalnog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je tokom prošle godine s evidencija kantonalnih službi za zapošljavanje brisano 127.149 osoba, od kojih su zaposlene 60.224 osobe. U istom periodu prijavile su se na evidenciju 98.222 osobe.

U periodu od 1. januara do 1. decembra 2008. povećan je broj zaposlenih osoba za 10.354.

Krajem prošle godine na evidencijama kantonalnih službi za zapošljavanje registrirane su 338.643 nezaposlene osobe, što je smanjenje za 28.062 osobe u odnosu na januar iste godine.

Sve to, prema zaključku Vlade, upućuje na neophodnost daljnjeg dosljednog provođenja ovog programa, uz punu saradnju svih nadležnih organa, radi uspostave pouzdanih i potpunih pokazatelja na tržištu rada.