|

O poljoprivredi FBiH danas i planovima za budućnost

O poljoprivredi FBiH danas i planovima za budućnost
0
F
FENA
4.12.2008. u 14:01
0
komentara
0

dijeljenja
O poljoprivredi FBiH danas i planovima za budućnost
U organizaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas je u Sarajevu započeo stručni skup o temi "Poljoprivreda u FBiH danas i planovi za budućnost".
Cilj skupa je upoznavanje s onim što je do sada učinjeno, što se čini i u kojem pravcu će ići strategija razvoja poljoprivrede.

Učesnike skupa pozdravio je federalni premijer Nedžad Branković koji je kazao da poljoprivreda i poljoprivredna proizvodnja u ukupnom GDP Federacija učestvuje s gotovo sedam posto. Da bismo zadržali makroekonomske parametre rasta GDP-a industrijske proizvodnje, kako je kazao Branković, nužno je naći rješenja da se zadrži nivo investiranja i podrže prerađivačke industrije jer ova dva agregata čine tri četvrtine GDP Federacije.

Branković je dodao da je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo pravi trenutak da prezentira modernu metodologiju svoga rada i da se razgovara o politikama koje trebaju korespondirati evropskim politikama u ovoj oblasti.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić prezentirao je stanje u poljoprivredi danas i perspektive, te najznačajnije aktivnosti ministarstva u ovoj oblasti.

Poljoprivreda u BiH, po njegovim riječima, nalazi se pred velikim izazovima koje donose članstvo u CEFTA-i, Sporazum o stabilizaciji pridruživanju s EU i predstojeći ulazak u WTO.

Ove integracije otvaraju prostor za izlazak na regionalna i svjetska tržišta koja pružaju velike mogućnosti, ali i stvaraju iste takve obaveze.

Uvjet za korištenje ovih potencijala jeste brza transformacija sektora poljoprivrede, sticanje konkurentnosti za tržišnu utakmicu i uspješnu integraciju našeg poljoprivrednog sektora u svjetske tokove.

Učesnici skupa su predstavnici federalne vlasti, komorskog sistema BiH, Udruženja poljoprivrednika državnih i federalnih agencija koje tretiraju ovu oblast, međunarodnih organizacija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.