{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NYT o mogućnosti da vlada preuzme vlasničke udjele u bankama

F
9.10.2008. u 23:25
0
0
NYT o mogućnosti da vlada preuzme vlasničke udjele u bankama
0
NYT o mogućnosti da vlada preuzme vlasničke udjele u bankama
Foto: Reuters
Nakon što je bezuspješno pokušalo deblokirati zamrznuta kreditna tržišta, Ministarstvo finansija SAD-a razmatra mogućnost preuzimanja vlasničkih udjela u mnogim američkim bankama u nastojanju da obnovi povjerenje u finansijski sustav, izvještava u četvrtak The New York Times (NYT), pozivajući se na izjave dužnosnika administracije.
Dužnosnici Ministarstva finansija navode da im zakon o sanaciji finansijskog sustava, vrijedan 700 milijardi dolara, daje ovlasti da izravno prebacuju gotovinu bankama koje to zatraže. Takav korak brzo bio ojačao bilance banaka i uvjerio ih, nadaju se dužnosnici, da nastave davati kredite.

U zamjenu zakon daje Ministarstvu finansija pravo da preuzme vlasničke udjele u bankama, a ne samo njihove loše dugove, što je primarna namjena plana sanacije.

Plan Ministarstva finansija još je uvijek u pripremi i nije jasno kako bi se taj postupak provodio, no izgleda da bi za banke bio dobrovoljan, navodi NYT.

Američki plan dokapitalizacije banaka pojavio se kao jedna od najpovoljnijih opcija o kojima se raspravlja na Wall Streetu i u Washingtonu, kazali su dužnosnici.

Ministar finansija Henry Paulson u srijedu je na konferenciji za štampu izjavio da će mogućnost dokapitalizacije biti prva na listi novih ovlasti koje donosi zakon o sanaciji.

"Koristit ćemo sva sredstva koja su nam dana maksimalno djelotvorno, uključujući jačanje kapitalizacije finansijskih institucija svih veličina", rekao je Paulson, prenijela je Hina.

Američki plan sličan je onome koji je u srijedu objavila britanska vlada, najavljujući dokapitalizaciju Bank of Scotland, Barclays i HSBC-a sa svotom do 87 milijardi dolara, kao i davanje jamstava bankama za refinanciranje dugova u vrijednosti do 430 milijardi dolara, dodaje NY Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: