biznis
0

NYSE kupuje Euronext za 10 milijardi dolara

FENA
Njujorška burza NYSE objavila je da će kupiti panevropsko tržište dionica Euronext za približno 10 milijardi dolara u gotovini i dionicama čime bi nastalo prvo transatlantsko tržište vrijednosnih papira.

Akvizicija o kojoj se dugo spekuliralo označit će novu eru za finansijska tržišta, onu u kojoj će ulagači moći trgovati dionicama, opcijama, terminskim ugovorima, robama i korporativnim obveznicama na dva kontinenta i do 12 sati dnevno, prenose agencije.

U zajedničkoj izjavi dviju kompanija, vodeća američka i panevropska burza za trgovinu vrijednosnicama navode da su potpisale sporazum o udruživanju na razini "dvaju ravnopravnih partnera" u novu grupaciju pod nazivom NYSE Euronext.

Prema tom sporazumu, NYSE Euronext bit će američka holding kompanija čije će dionice biti u kotaciji Njujorške burze a kojima će se trgovati u dolarima, te u kotaciji tržišta Euronext Paris, gdje će se njima trgovati u eurima.

Američko sjedište novonastale grupe nalazit će se u New Yorku, dok će njezina međunarodna sjedišta biti u Parizu i Amsterdamu. London će biti središte njezina poslovanja s derivatima.

Nakon udruživanja, NYSE i Euronext će mjesečno bilježiti trgovinu dionicama u vrijednosti 2.100 milijardi dolara, a njihova će tržišna kapitalizacija dosezati nekih 20 milijardi dolara.

"Ovo je važan događaj u povijesti NYSE-a, Euronexta i globalnih tržišta kapitala", kazao je izvršni direktor NYSE-a John Thain u priopćenju.

"Partnerstvo s Euronextom ostvaruje našu zajedničku viziju stvaranja istinski globalne burze s velikom paletom proizvoda i geografskim dosezima koja će koristiti svim ulagačima, izdavateljima, te našim dioničarima i svim sudionicima", kazao je.