|

NSRS: U subotu o ekonomskoj politici RS-a u 2008.

NSRS: U subotu o ekonomskoj politici RS-a u 2008.
0
F
FENA
21.12.2007. u 10:14
0
komentara
0

dijeljenja
NSRS: U subotu o ekonomskoj politici RS-a u 2008.
Nastavak 6. sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj će se razmatrati prijedlog Ekonomske politike u entitetu za 2008. godinu održat će se u subotu u Banjoj Luci.
Poslanici su na početku nove sjednice u ponedjeljak usavojili entitetski budžet za narednu godinu u iznosu od milijardu i 500 miliona KM, a ekonomska politika jedina je tačka sutrašnjeg zasjedanja.

U predloženom dokumentu je navedeno da Ekonomska politika za 2008. godinu pretpostavlja nastavak politike ekonomskih reformi iz ove godine, a u mnogim segmentima to znači i završetak procesa i prelazak u stanje zakonodavno-pravno stabilnog poslovnog ambijenta i ekonomski samoodrživog razvoja.

Ekonomska politika je usmjerena, navedeno je, na dva osnovna strateška cilja: stopu rasta bruto domaćeg proizvoda višu nego u okruženju i dostizanje ekonomske stabilnosti.

Naglašena je potreba ubrzanja privrednog razvoja u cilju podizanja općeg standarda stanovništva, smanjenja siromaštva i razrješavanja nagomilanih socijalnih neujednačenosti i sukoba, s jedne, i preuzete obaveze u evropskim i regionalnim integracijskim procesima, s druge strane, a sve u cilju uspostave ekonomski efikasnijeg i u regionalnim uslovima konkurentnog privrednog sistema RS-a.

Polazeći od takvih opredjeljenja ekonomska politika za 2008. godinu će biti usmjerena na pokretanje novog investicionog ciklusa; punije i efikasnije iskorišćenje prirodnih razvojnih potencijala; bržu valorizaciju raspoloživih neiskorišćenih kapaciteta; podizanje aktivnosti stanovništva i zaustavljanje odliva stručnjaka i mladih ljudi; efikasnije ukljčivanje u CEFTA zonu; podsticanje javno privatnog partnerstva i smanjenje siromaštva.

U ovom dokumentu je navedeno da su osnovni dugoročni ciljevi Ekonomske politike; održivi makroekonomski rast, izgradnja društva zasnovanog na znanju, uravnoteženi regionalni razvoj, povećanje zaposlenosti, standarda stanovništva, zaustavljanje socijalnog raslojavanja i smanjenje siromaštva, priključenje Evropskoj uniji putem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i korištenje njegovih mogućnosti, smanjenje kriminala i korupcije i racionalizacija i povećanje efikasnosti državne uprave.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.