biznis
0

Novo pojeftinjenje nekretnina u Britaniji

FENA
Cijene nekretnina pale su u Britaniji ovog mjeseca za jedan odsto i trenutno su 9,4 odsto niže u odnosu na isti mjesec 2008. godine, pokazao je danas najnoviji izvještaj londonske agencije za analizu tržišta nekretnina "Home Trek".

"Kupaca je i dalje malo i veoma su oprezni", izjavio je direktor istraživanja u toj agenciji Richard Donnell i dodao da "agenti za nekretnine čak ukazuju na to da u nekim slučajevima potencijalni kupci produžavaju ugovore o iznajmljivanju za još šest mjeseci, kako bi izbjegli trenutnu neizvjesnost na tržištu", prenio je Reuters.

Prema podacima "Home Treka", cijene nekretnina su u odnosu na rekordan nivo iz augusta 2007. do danas pale za 10,2 odsto, nakon 16 uzastopnih mjeseci pojeftinjenja.

Ostali podaci su takođe negativni: dužina vremena potrebnog da se proda kuća se produžio na 12,3 sa 12 nedjelja iz januara prošle godine, dok je istovremeno postotak slučajeva kad je kupac dobio traženu cijenu pao na 88,3 sa 88,9 odsto.

Jedini pozitivan podatak iz izvještaja agencije je to što je pad cijene nekretnina u januaru zabilježen u manjem broju mjesta nego u istom periodu lani.

Tako su agenti prijavili pojeftinjenja nekretnina u samo 58 odsto naselja u Britaniji, prema 63 odsto u decembru i 75 odsto u oktobru.