Centralna banka BiH
0

Novo izdanje novčanica od 10 i 20 KM

FENA
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) u utorak, 4. novembra, pustit će u opticaj novo izdanje novčanica od 10 i 20 KM.

Ovo izdanje, kako se navodi u saopćenju Službe za odnose s javnošću CBBiH, ima određene razlike u odnosu na prethodno izdanje novčanica istih apoena iz 1998. godine.

Na novčanicama iz 1998. godine nije navedena godina štampanja, dok je na novom izdanju novčanica kao godina štampanja navedena 2008. ispod potpisa i riječi guverner.

Razlika se ogleda i u potpisu guvernera, te se na novim novčanicama od 10 i 20 KM nalazi potpis guvernera Kemala Kozarića.

Zaštitna nit koja je kod ranijeg izdanja u cijelosti bila ugrađena u papirnu masu, kod novog izdanja mjestimice izlazi na površinu novčanice.

Kada se novčanica gleda prema svjetlu, nit se vidi u cijelosti i sadrži mikrotekst CBBH, naizmjenično latiničnim i ćiriličnim pismom.

Za razliku od prvog izdanja novčanice od 10 KM, natpisi na licu nove novčanice ovog apoena izrađeni su u reljefnoj štampi i mogu se osjetiti pod prstima.

Na licu novčanice nalazi se element unutar kojeg se pod određenim uglom može vidjeti broj 10 (vrijednost apoena).

Svjetlucavom bojom je kod prvog izdanja novčanica od 10 KM bila odštampana vertikalna linija na desnoj strani lica novčanice. Kod nove novčanice ovaj elemenat nalazi se u donjem dijelu lica novčanice i drugačijeg je oblika.

Na licu novog izdanja novčanice od 20 KM, umjesto prikrivene oznake apoena sive boje, nalazi se optički promjenljivi elemenat u odgovarajućoj boji. Zavisno od ugla posmatranja, unutar elementa se može uočiti jedna ili više apoenskih oznaka (broj 20).

CBBiH obavještava građane da u opticaju ostaju i izdanja novčanica od 10 i 20 KM iz 1998. godine.

Novo doštampavanje novčanica nema inflacioni efekat, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora (Currency Board), što znači da će svaka izdata konvertibilna marka imati pokriće u stranoj valuti, kaže se u saopćenju Službe za odnose sa javnošću CBBiH.