Projekti USAID-a
0

Novih 35 miliona dolara za ekonomski razvoj BiH

Sarajevo-x.com
Američka vlada, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), najavljuje da će zamjenik ambasadora SAD-a u BiH Jonathan Moore, direktor USAID-a Allan Reed, švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg i direktor Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA) najaviti pokretanje projekata FIRMA i FARMA, nova dva programa vrijedna 35 miliona dolara koji ove države zajednički finansiraju.

Konferencija će biti odžana u srijedu, 14. oktobra 2009, u zgradi UNITIC-a u Sarajevu.

FIRMA, program pomoći razvoja preduzeća u drvnoj industriji, turizmu i lakoj prerađivačkoj industriji, petogodišnji je projekat vrijedan 21 million dolara. Cilj ovog američko-švedskog projekta je podrška ekonomskom razvoju i većem zapošljavanju u ova tri sektora koja zajedno čine oko jednu četvrtinu bruto državnog proizvoda (BDP), te preko jedne trećine njegovog izvoza.

USAID i SIDA su takodjer partneri u kreiranju i implementaciji četverogodišnjeg, 14 miliona dolara vrijedog, FARMA projekta za razvoj tržišne poljoprivrede. Cilj ovog projekta je da ubrza održivi ekonomski razvoj poljoprivrede i proizvodnje hrane u BiH putem ekološki održive i tržišno konkurentne proizvodnje, prerade i prodaje poljoprivrednih proizvoda.

Oba projekta su razvijena kao odgovor na uvećane potrebe BiH da ubrza što širi ekonomski rast te što prije dostigne ekonomsku samodrživost.

Do danas, vlada SAD, putem USAID-a, obezbijedila je preko milijardu dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Herzegovine.