{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi zakon o rudarstvu FBiH - bolja zaštita rudnog blaga

F
8.3.2009. u 09:43
0
0
Novi zakon o rudarstvu FBiH - bolja zaštita rudnog blaga
0
Novi zakon o rudarstvu FBiH - bolja zaštita rudnog blaga
Vlada Federacije BiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o rudarstvu koji treba doprinijeti postizanju racionalne i održive eksploatacije mineralnih sirovina, postizanju privrednog i društvenog razvitka u FBiH, zaštiti rudnog blaga, kao i osiguravanju sudjelovanja javnosti u donošenju odluka koje se odnose na rudna bogatstva.
Prijedlogom ovog zakona se odredbe postojećega, koji je donesen prije 14 godina, usklađuju s rješenjima iz zakona donesenih u međuvremenu (o koncesijama, vodama, prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, privrednim društvima, javnim preduzećima, inspekcijama, prekršajima te o vlasničko-pravnim odnosima, kao i set zakona iz oblasti okoliša).

O rješenjima u prijedlogu zakona obavljene su prethodne konsultacije u kantonima jer se radi o materiji iz zajedničke nadležnosti FBiH i kantona.

U skladu s tim, odnosi između federalnih i kantonalnih vlasti kod eksploatacije mineralnih sirovina uređeni su na načelima razgraničenja prava, obaveza i odgovornosti.

Prijedlog zakona, naime, regulira pravni status rudnog blaga, odnosno, mineralnih sirovina, kao dobra od općeg interesa i u vlasništvu države, način i uvjete upravljanja mineralnim sirovinama, zaštitu, izvođenje rudarskih radova, mjere zaštite na radu, obustavu izvođenja i trajni prekid rudarskih radova, tehničku dokumentaciju i projektovanje, rudarska mjerenja i rudarske planove, inspekcijski nadzor i zaštitu i uređenje prostora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: