Domaći proizvođači
0

Novi zakon o akcizama će biti poguban

FENA
Predstavnici grupacija pri Vanjskotrgovinskoj komori u kojima su domaći proizvođači akcizne robe (cigareta, kafe, piva, sokova i dr. ) mišljenja su da bi novi Zakon o akcizama BiH mogao biti poguban za njih jer ne predviđa zaštitu domaće proizvodnje i namjera mu je da dopuni budžet zbog smanjenja prihoda od carina na uvozne proizvode u BiH, koji su porijeklom iz Evropske unije.

Predstavnici Fabrike duhana Sarajevo, Sarajevske pivare, Sarajevskog kiseljaka te drugih kompanija koje se bave proizvodnjom akcizne robe također napominju da se prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama priprema potpuno netransparentno, bez sudjelovanja poslovnog sektora te da on nije zakonsko rješenje koje ide "naruku" domaće privrede.

Po njihovoj ocjeni, kao i ocjeni predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Milana Lovrića država bi trebalo da proširi listu akcizne robe umjesto što ima namjeru povisiti iznos akciza i tako nadomjestiti gubitke u budžetu.

Predsjednik Privredne komore FBiH Jago Lasić kazao je da bi se ta lista mogla proširiti tako što bi se uvele akcize na luksuznu robu, odnosno skupi nakit, automobile, jahte, razne letjelice, ocijenivši, pritom, kako je nelogično da na sve to nema akciza, a naprimjer na kafu ima.

Stoga, privrednici pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH predlažu da se ozbiljno razmotre prijedlozi poslovnog sektora za izmjenu Zakona o akcizama i da se domaći proizvođači dovedu u ravnopravan položaj s proizvođačima iz susjednih zemalja i regiona, jer BiH će do kraja godine imati trgovinski deficit od oko 10 milijardi KM.