Prva obuka inžinjera
0

Novi uspjesi Instituta za zavarivanje Tuzla

FENA
Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministar za obnovu razvoj i poduzetništvo Sead Mujanović susreli su se danas sa predstavnicima Instituta za zavarivanje Tuzla koju su predvodili direktor Seid Zulić i Jürgen Bendler, direktor Instituta SLM Magdeburg koji je sa Vladom Tuzlanskog kantona osnivač tuzlanskog Instituta.

Nakon što su postignuti značajni rezultati u oblasti obuke zavarivača Institut za zavarivanje Tuzla, koji je jedini ove vrste u Bosni i Hercegovini, sutra će u svom razvoju učiniti dodatni iskorak.

Naime, sutra će početi prva obuka inžinjera u oblasti zavarivanja u BiH, koju će u naredna četiri mjeseca pohađati 17 inžinjera iz cijele države. Nakon obuke, koja će biti realizirana u saradnji sa društvima za zavarivanje BiH i Srbije te Zavodom za zavarivanje Beograd, polaznici će dobiti međunarodno priznate diplome.

O kako značajnom projektu je riječ govori činjenica da su za bosanskohercegovačke inžinjere, za ovakvu vrstu edukacije, do sada bili najbliži Beograd i Zagreb.

Tokom susreta razgovarano je i o nastavku razvoja Instituta za zavarivanje Tuzla kroz stvaranje uvjeta za rad i ispitivanja pojedinih uređaja na terenu. Predstavnici Instituat SLM Magdeburg obećali su ustupiti opremu neophodnu za tu vrstu poslova tuzlanskom Institutu na korištenje, a od Vlade Tuzlanskog kantona se očekuje podrška u rješavanju pitanja trajnog smještaja Instituta.

Premijer Tuzlanskog kantona izrazio je zadovoljstvo zbog dobrih rezultata koje je Institut za zavarivanje Tuzla postigao u protekle dvije godine, a zahvaljujući kojima je već postao i prepoznatljiv u Bosni i Hercegovini. Najavljena je i podrška daljem radu i razvoju ovog instituta.