142 dolara barel
0

Novi rekord cijena nafte

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte na svjetskim tržištima dotakle su novi rekord, skočivši preko nivoa od 142 dolara za barel, nakon rasta za gotovo četiri posto dan ranije potaknutog novom navalom ulagača na robna tržišta zbog pada cijena na globalnim tržištima dionica.

Na američkom je tržištu barel sirove nafte poskupio za 1,70 dolara, na 141,34 dolara - ispod ranije tokom dana dosegnutog rekorda od 142,26 dolara.

Na tržištu u Londonu ojačao je 1,39 dolara, na 141,22 dolara, prethodno se nakratko popevši na 142,13 dolara, prenijele su svjetske agencije.

Cijena nafte ponovno doseže nove rekorde usprkos američkim nastojanjima usmjerenim na smanjenje spekulativnih utjecaja na energetska tržišta.

Za godinu dana je udvostručena, potaknuta stalnim prekidima opskrbe te obnovljenim geopolitičkim napetostima na Bliskom istoku, kao i povećanim ulaganjima u robna tržišta.

Predsjednik OPEC-a Chakib Khelil izjavio je u četvrtak da bi cijene nafte ovoga ljeta mogle skočiti i na 150-170 dolara za barel. Međutim, dodao je kako ne misli da će dostići 200 dolara.