biznis
0

Novi pad vrijednosti na svjetskim berzama

FENA
Evropske berze pridružile su se globalnim rasprodajama izazvanim brigama oko stanja američke ekomnomije koje su naškodile tržištima u Aziji i oslabile su Wall Street.

Britanski FTSE pao je za 110,4 poena, ili za 1,8 posto, na 6.050,8 poena. Japanski Nikkei zaključen za 2,9 posto nižu vrijednost, a njujorški Dow Jones index zaključen je za dva posto manje, javio je BBC.

Raspropdaje su uslijedile nakon što sdu berze uzdrmane padom krajem prošlog mjeseca.

Analitičari tvrde kako će nestabilnost tržišta vjerovatno biti nastavljena i da će svaki oporavak biti kratkoročan.

Iako analitičari tvrde da su vodeće azijske ekomomije i dalje suštinski snažne, tržišta širom regije posebno su osjetljiva na znake mogućeg ekonomskog usporavanja u Sjedinjenim Držsvama.

Američka ekonomija, najveća na svijetu, ključno je izvozno tržište za azijske kompanije.

Posljednji krug rasprodaja izazvan je brigama oko američkog subprimarnog hipotekarnog tržišta.

Subprimarne hipoteke pogađaju potrošače s lošom kreditnom istorijom i kompanije su pogođene povećanjem neizmerenih kreditnih obaveza i lošim kreditima.

Brojke su pokazale da su hipotekarne isplate i zaplijene kuća u Sjedinjenim Državama dostigle najviše nivoe otkako je rekord zabilježen.

Brojni analitičari smatraju da je New Century, najveća subprimarna hipotekarna kompanija u Sjedinjenim Državama, blizu bankrota i da će strah među ulagačima proširiti i na stabilnije dijelove ekonomije.

"Ukoliko se američki hipotekarni problemi pogoršaju, to bi moglo naškoditi američkim potrošačima, a to bi bilo štetno i po izvoznike", izjavio je Kim Yung-min, a menadžer fondovima u SH Asset Management u Seulu.

"Ovaj mjesec bi mogao biti veoma loš", kazao je.

Pad na Wall Streetu od utorka također je dobio na zamahu od izvještaja američkog ministarstva trgovine koji je pokazao da je rast prodaje sporiji od očekivane stope od jedan posto u februaru, sugerirajući da bi potrošnja mogla biti u opadanju.