biznis
0

Novi pad cijena nafte

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Sirova nafta je rano jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u New Yorku pojeftinila ispod 53 dolara za barel, na najniži iznos u gotovo dvije godine, uslijed toga što su investitori, šokirani sunovratom na svjetskim berzama hartija od vrijednosti, u cijenu nafte već uračunali očekivani pad tražnje tog energenta.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u decembru je danas na Njujorškoj robnoj berzi pala za 92 centa, na 52,70 dolara za barel, dok je na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu evropska "brent" nafta istovremeno pojeftinila za isti iznos, na 50,80 dolara za barel, prenijele su svjetske agencije.

Zabrinutost da američki Kongres možda neće odobriti 25 milijardi dolara vrijedan paket pomoći posrnulim domaćim autokompanijama: "General Motorsu", "Fordu" i "Chrysleru", doprinijela je jučer padu industrijskog indeksa "Dow Jonesa" za 5,1 posto na najniži nivo još od marta 2003.

"Sadašnja dešavanja na berzama akcija odražavaju pesimizam investitora u pogledu budućnosti privrede i onoga što nam se sprema u godinu dana. Mislim da će nafta prije ili kasnije pasti na 50 dolara za barel", izjavio je analitičar australijske investicione firme "Commodity Warants" Toby Hasal.