biznis
0

Novi objekti za stočarstvo na Vlašiću

FENA
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić postavio je temeljni kamen za izgradnju deset čatrnja na području Vlašića koje će stočarima olakšati napajanje stoke i bolje higijenske uvjete za proizvodnju vlašićkog sira.

Time će biti riješen problem vodoopskrbe, koji godinama muči stočare. Kako bi napajali stoku, vodu su morali dovoziti do najnepristupačnijih lokacija, a posebno teško je bilo u sušnim ljetnim mjesecima. Upravo zbog toga su postavljanje temeljnog kamena ocijenili "povijesnim" događajem za stočarstvo ovoga kraja.

Ministar Ljubić najavio je skori početak ovakvih projekata na Bjelašnici i Veležu. Ne samo da će voda poboljšati higijenske uvjete u proizvodnji, te time umanjiti prijetnju od zaraznih bolesti, nego i doprinijeti kvaliteti vlašićkog sira.

Osim toga, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva priprema uvjete za provođenje procesa zaštite njegova geografskog podrijetla. Projekt je vrijedan 350.000 KM.

Polovicu od toga iznosa Udruzi poljoprivrednika Srednjobosanskog kantona osiguralo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva iz programa poticaja.

Ostatak će biti podmiren iz proračuna Srednjobosanskog kantona, a manjim dijelom iz proračuna općine Travnik, saopćeno je danas iz Federalnog ministartva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.