RAK
0

Nove mogućnosti za alternativne operatore fiksne telefonije

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Regulatorna agencija za komunikacije, u cilju ubrzanja razvoja telekomunikacionog tržišta u Bosni i Hercegovini, uradila je izmjene i dopune postojećih referentnih interkonekcijskih ponuda (RIP), odnosno dokumenata na osnovu kojih se uređuju odnosi između alternativnih operatora i operatora sa izgrađenim telekomunikacionim mrežama.

Primjena novih referentnih interkonekcijskih ponuda podrazumijeva smanjenje graničnih cijena standardnih usluga interkonekcije, odnosno međupovezivanja operatora, objašnjavaju iz RAK-a.

Primjera radi, u slučaju realizacije (terminiranja) poziva u fiksne mreže u nacionalnom saobraćaju smanjenje cijena iznosi i do 12 posto.

Pored toga, posebnu pogodnost za alternativne operatore i njihove korisnike predstavlja smanjenje cijene terminiranja u mobilne mreže, koje iznosi 37 posto.

Primjenjujući regulatorne principe, RAK na ovaj način podstiče konkurenciju u pružanju fiksnih govornih usluga, omogućavajući alternativnim operatorima da ponude niz pogodnosti krajnjim korisnicima po pristupačnim cijenama.

Nove granične cijene standardnih interkonekcijskih usluga primjenjuju se od 1. januara ove godine.

Iz RAK-a su podsjetili da je ovo još jedna mjera u cilju nastavljanja procesa liberalizacije tržišta telekomunikacija u BiH, pružajući nove mogućnosti za alternativne operatore fiksnih govornih telefonskih usluga i njihove korisnike.