{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nove članice EU u ovoj godini će zabilježiti snažan gospodarski rast

F
26.1.2007. u 10:30
0
0
Nove članice EU u ovoj godini će zabilježiti snažan gospodarski rast
0
Nove članice EU u ovoj godini će zabilježiti snažan gospodarski rast
U ovoj će godini deset novih članica Evropske unije zabilježiti snažan gospodarski porast čime nastavljaju tempo od lani, iako je u drugoj polovini godine moguće neznatno usporavanje - progozirali su stručnjaci Svjetske banke u redovnoj analizi ekonomske situacije u deset novih članica EU.
Usprkos vitalnosti i dvostrukoj stopi rasta u odnosu na ekonomije tzv. “stare Evrope”, ove zemlje nisu uspjele obuzdati minuse u proračunu, s izuzetkom Poljske, Bugarske i Slovenije, koja je svoju striktnu finansijsku disciplinu okrunila ulaskom u eurozonu, prenose agencije.

Problemi ove vrste su izgleda najviše pogodili Mađarsku i Slovačku. Većina zemalja koje su tek ušle u Uniju planira konkretnije korake ka smanjivanju javnog duga tek za godinu ili dvije. Mjere konsolidacije u pravilu su nepopularne jer pretpostavljaju rezove u socijali, školstvu, javnim službama, u potporama za nezaposlene, te će se u nekim zemljama i odgoditi radi skorih izbora.

Ova će godina, stoga, dijelu zemalja “nove Evrope” donijeti viši deficit. Rekorder je Mađarska s deficitom od deset posto bruto društvenog proizvoda. Mađarska je, inače, jedina objavila plan striktne fiskalne konsolidacije.

Radi nemogućnosti usklađivanja domaćih finansija zemlje su, istina nerado, morale odustati od planiranog ranog ulaska u eurozonu. Za sada je Slovenija prva i jedina koja je zadovoljila sve parametre. Slovačka još nije odustala od 2009. godine iako je objektivno cilj nedostižan, dok su ostale zemlje priznale da će u eurozonu najranije ući između 2010. i 2012. godine, stoji u analizi Svjetske banke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: