Novalić: Porezna reforma neophodna za rast zaposlenosti i BDP-a

F
FENA
9.4.2019. u 11:27
1
54
Novalić: Porezna reforma neophodna za rast zaposlenosti i BDP-a
1
Novalić: Porezna reforma neophodna za rast zaposlenosti i BDP-a Foto: H. M./Klix.ba
Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH u protekle četiri godine isticala poreznu reformu kao neophodnu aktivnost čiji je osnovni cilj rast zaposlenosti, rast BDP-a i socijalna ravnoteža.
U uvodnom obraćanju na otvaranju dvodnevnog Okruglog stola o temi: "Reorganizacija poreznih uprava kroz utjecajno rukovođenje", Novalić je rekao da su jaka porezna uprava i razvijen sistem naplate poreza osnova svake stabilne ekonomije, ali i socijalne ravnoteže koja je našem društvu jako potrebna.

"U Federaciji BiH reforma mora uključiti više područja, a prioritet mora biti smanjenje nameta privredi, pravičnija konkurencija na tržištu, uspostavljanje jasnog, dugoročnog, pravičnog, održivog i postojanog pravnog okvira, te efikasnije djelovanje poreznih organa, ali i sudova i tužilaštava", naveo je Novalić.

Istakao je da će Vlada FBiH učiniti sve da Porezna uprava ispuni svoj osnovni cilj, a to je da bude pravedna, racionalna i efikasna u naplati javnih prihoda, te da u budućnosti nastavi s razvijanjem koncepta dobrovoljnog prijavljivanja poreznih obaveza i smanjenje prezne evazije.

Vršilac dužnosti direktora Porezne uprave FBiH Šerif Isović kazao je da je uvjeren da će ovaj okrugli sto ukazati na značaj i na težinu uloge koja se nalazi pred menadžmentom poreznih uprava, a to je da racionalnim korištenjem ograničenih resursa u promjenjivim i često nepovoljnim društvenim uslovima osigura ispunjavanje svih postavljenih ciljeva.

"Ovo je odlična prilika da, uspostavljajući prekograničnu saradnju kroz razmjenu iskustava, u poreznim upravama ojačamo upravljačke kapacitete", naglasio je Isović.

Okrugli sto je organizovan u okviru Programa obuke u oblasti porezne politike i administracije koji provodi Centar za razvoj finansija iz Ljubljane.

Okvirni cilj je doprinijeti jačanju kapaciteta korisničkih institucija u procesu implementacije EU preporuka usmjerenih ka unaprjeđenju upravljanja rizikom za poštivanje poreznih propisa.


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: