|

Novalić: Ekonomija FBiH u snažnom rastu, uz nove reforme možemo još bolje

Novalić: Ekonomija FBiH u snažnom rastu, uz nove reforme možemo još bolje
492
F
FENA
6.11.2019. u 15:24
85
komentara
492

dijeljenja
Novalić: Ekonomija FBiH u snažnom rastu, uz nove reforme možemo još bolje Foto: D. Ć./Klix.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pozdravio je činjenice iznesene u izvještaju Poreske uprave FBiH za period januar – oktobar 2019. koje svjedoče o snažnom povećanju javnih prihoda i ekonomskom rastu u Federaciji.
"Činjenica da je u prvih deset mjeseci ove godine prikupljeno 4,3 milijarde KM, što je za 2 milijarde vise nego u entitetu RS. Takođe, to je za 96,9 miliona KM više nego za isti period prošle godine u FBiH, što dokazuje intenziviranu ekonomsku aktivnosti u Federaciji, jer samo ekonomija koja raste može da povećava i javne prihode u navedenoj mjeri", izjavio je premijer Novalić.

Ekonomski rast, ističe on, potvrđuje i brojka o trenutnom broju zaposlenih u Federaciji (536 hiljada), što je 11 hiljada više zaposlenih nego prije godinu dana, u oktobru 2018. godine.

"Navedeni podaci Poreske uprave Federacije ukazuju da broj zaposlenih u FBiH čini 65% od broja zaposlenih u cijeloj državi, što govori da je FBiH ekonomska kičma države. Uz formiranje nove Vlade FBiH i implementaciju novih reformi, Federacija ima priliku da zabilježi još snažniji ekonomski rast i povećanje životnog standarda, zbog čega svi politički akteri u FBiH treba da pruže podršku ovim procesima koji će, umjesto isprazne politizacije, donijeti konkretne ekonomske benefite građanima", ističe premijer Novalić.
Prijavi grešku


Komentari (85)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...