biznis
0

Novaković: BiH će morati riješiti pitanje tradicionalne trgovine bez obzira na cijenu

Anadolija
Član Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Momčilo Novaković istakao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako će se u narednom periodu "jednostavno morati neke stvari prelomiti poput rješavanja pitanja tradicionalne trgovine u smislu adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kako bi se ispunili uslovi za kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji".

"Vjerovatno ćemo u tome imati i snažan otpor domaće privrede koja je na izdisaju, posebno mesne industrije i proizvodnje mlijeka. Mi ćemo to morati prelomiti po cijenu i određenih unutrašnjih tenzija, da tako kažem, kao i moguće i ponavljanja nemira i slično tome. Jednostavno, mi ćemo te stvari morati da prelomimo. Imat ćemo dosta problema, ali vjerujem da će partije koje su u vlasti i pored svega toga, ipak, ove stvari raščistiti i da ćemo podnijeti tu kredibilnu aplikaciju za članstvo BiH u EU", naglasio je Novaković.  

On nije mogao potvrditi da li će Bosna i Hercegovina kako je to najavljeno biti u stanju da u januaru 2016. godine podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU, ali je naglasio "da za januar ne zna, ali da će se to uraditi u nekom roku mjesec - dva kada će se morati podnijeti kredibilna aplikacija". 

"Kada se radi o ispunjavanju uslova za kredibilnu aplikaciju za članstvo i tu imamo problem sada vezano za tradicionalnu trgovinu. Puno će još biti uslova, puno će još biti naše nespremnosti da neke od njih realizujemo", cijeni Novaković. 

BiH prijeti opasnost da se izvoz mlijeka u EU, za koji je dobila dozvolu, suspendira ukoliko se ne naprave odgovarajuće izmjene zakonskih rješenja u oblasti veterinarstva, kao i prijetnja isključenja iz Energetske zajednice zato što nema odgovarajućih strategija i dokumenata. 

Postoje upozorenja i da ukoliko se ne donese odgovarajuće sektorska strategija za transport, BiH neće moći moći koristiti ni sredstva u narednom periodu koja su joj pristupačna iz "Connectivity projekta za infrastrukturu", a koja je dobila "uslovno" nakon  nakon usvajanja Okvirne prometne politike.

"Mi smo stalno pod nekim pritiskom da bi moglo doći do sankcija zbog neispunjavanja obaveza. To je zbog olakog prihvatanja nekih obaveza bez ozbiljnije analize koliko smo u stanju to da provedimo i, inače, zbog promjene mišljenja, čak i u okviru iste vlade i istih ljudi, a pogotovo kada se promijene političke opcije. Vjerujem da ćemo vrlo teško ispunjavati neke uslove. Meni je žao što to moram reći na ovaj način, s obzirom na odnose koji trenutno postoje mislim da će zakon o gasu vrlo teško dobiti podršku i biti usvojen imajući u vidu potrebu da se i entiteti sa tim usaglase", naglasio je Novaković. 

Na ocjene kako je bh. entitet Republika Srpska jedan od glavnih kočničara na ispunjavanju uslova Bosne i Hercegovine na evropskom putu, Novaković kaže kako smatra da "mora postojati više saradnje i među u entitetima i kantonima i na nivou BiH".

"Bez saglasnosti teško možemo ići korak naprijed ili ako idemo, on će se brzo vratiti taj korak ili dva nazad bez toga", poručio je Novaković.