biznis
0

Nova verzija sistema trgovanja na Sarajevskoj berzi

Sarajevo-x.com
U skladu sa planiranim razvojnim aktivnostima, Sarajevska berza vrijednosnih papira je uspješno implementirala novu verziju berznog trgovačkog sistema pod nazivom BTS verzija 1.8.

Važno je napomenuti da je ovaj projekat realiziran vlastitim snagama u okviru planiranja, programiranja, testiranja te implementiranja u produkcijskoj okolini.

Izvorni kod sistema u verziji 1.6 je preuzet od Ljubljanske berze te značajno nadograđen i izmijenjen. Zadovoljstvo nam je istaći da je Sarajevska berza prva berza u regionu koja se odlučila na ovakav korak samostalnog razvoja te uspješno ispunila sve projektne aktivnosti u zadanim rokovima. Samostalni razvoj nudi dosta mogućnosti, a najznačajniji je kreiranje novih usluga na platformi trgovačkog sistema, navodi se u saopštenju.

Ovaj važan projekat realizovan krajem 2006. godine je rezultat potreba Sarajevske berze za kvalitetnijim sistemom trgovanja, izvještavanjem te unaprjeđenjem nadzornih funkcija berze.

Nova verzija trgovačkog sistema, pored usaglašenih funkcionalnosti u pogledu novih Pravila trgovanja na Sarajevskoj berzi koje su stupile na snagu 1.1.2007. godine, nudi tehnološki napredniju platformu u odnosu na prethodni sistem te veće performanse.

Za razliku od prethodnog, novi sistem značajno smanjuje moguće greške brokera prateći njegove akcije pri manipulaciji naloga te ograničavajući akcije na promjeni parametara, a u skladu sa novim Pravilima Sarajevske berze.

Nova platforma baze podataka će ponuditi kvalitetniju podršku statističkim zahtjevima te nadzornim funkcijama Komisije za vrijednosne papire i Sarajevske berze.

Osim toga, bolja platforma je osnova za kvalitetnije pružanje usluga pregleda trgovanja investicionim fondovima te zainteresovanim investitorima kroz BTS observerske stanice o čemu će javnost biti blagovremeno informisana.