biznis
36

Nova profesija - arhitekt za ekstremne vremenske prilike

Klix.ba
Mantoloking, New Jersey u novembru 2012. (Foto: AFP)
Mantoloking, New Jersey u novembru 2012. (Foto: AFP)
Njujorški arhitekt Daniel Horn pokrenuo je takmičenje dizajnera s vrlo intrigantnom idejom - kako na najljepši način podići cijelo susjedstvo za 2,5 do tri metra.

Ova arhitektura u ekstremnim vremenima, kako je nazivaju, inspirisana je novim urbanim inicijativama rekonstrukcije prostora usljed klimatskih promjena. Oluje, suše i požari posljednjih godina doveli su do masovnog otvaranja škola i odsjeka na kojima se uče novi načini dizajniranja gradova, domova i poslovnih objekata. Industrija koja će ubuduće biti vrijedna desetke milijardi dolara već ima svoju primjenu u zemljama poput Holandije. Također, troškovi samo jednog projekta obnove nakon uragana Sandy u oktobru 2012. godine, prema procjenama gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberfa iznosili su 20 milijardi dolara.

Samo u toku ovog mjeseca u SAD-u su otvoreni konkursi za dva takmičenja ove vrste, Rebuild by Design i Designing Recovery. Traže se projekti gradnje domova u dijelovima zemlje sklonim olujama.

Kada je riječ o takmičenju koje je predložio Daniel Horn, ono se zove 3C Competition i odnosi se na zajednice koje se prostiru uz obale. Ovaj mladi arhitekt u okviru postdiplomskog rada sam je osmislio redizajn Newtown Creeka, industrijskog čvorišta između Brooklyna i Queensa u blizini East Rivera u New Yorku. Kad je grad pogodio uragan Sandy, Horn je morao izmijeniti svoj koncept, uključujući i rizik od masovnih poplava. Da bi se mogla apsorbovati voda koju oluja treće kategorije donese, on je zgradu opremio zidovima nalik na kanale koji bi vodu preusmjeravali u susjedne močvare. Uvjeren je da bi se mogao izgraditi cijeli sistem ovih zgrada sa povezanim pregradama koje bi služile kao filteri i ublažavale posljedice jakih oluja.

Horn i kolege su se također zapitali zašto je New York generalno nepripremljen za loše vremenske prilike. Takmičenje 3C Competition otvoreno je za sve arhitekte koji će izabrati jednu od zajednica duž američke sjeverne obale, predložiti dizajn za podizanje njihovih domova u kontekstu okoline i topografije. Imena takmičara koji su zauzeli prva tri mjesta bit će objavljena u oktobru. Dosad se prijavilo više od 210 timova iz 30 zemalja.