biznis
0

Nova pravila EU u vezi aviokarta

FENA
Evropska komisija predložila je novu direktivu po kojoj bi avioprijevoznici u EU bili obavezni da putnicima kada kupuju karte saopće punu cijenu svojih usluga.

U komisiji kažu da mnoge kompanije, naročito one niskobudžetne, reklamiraju karte po smješno niskim cijenama od jednog ili dva eura, a kasnije dodaju raznorazne takse koje značajno povećaju konačnu cijenu leta, prenosi BBC.

Avioprijevoznici, naravno, na taj način nastoje da privuku što više mušterija, ali putnicima je prilično teško da izračunaju ko im zapravo nudi najpovoljnije karte.

"Putnici su vrlo zbunjeni i frustrirani jer ne znaju za šta zapravo plaćaju i zašto odjednom moraju da plate šezdeset eura za let za koji su mislili da će koštati samo petnaest", kaže Lori Prajs, konsultant za avioindustriju.

Kada je Evropska komisija počela da radi na prijedlogu nove direktive, mnogi posmatrači su primijetili da je ona uperena prije svega protiv jednog od najvećih niskobudžetnih avioprijevoznika, irskog "Rajanera".

"Rajaner" često kritikuju i putnici i druge kompanije, međutim, generalni direktor kompanije Majkl O'Liri kaže da "Rajanerovi" putnici od početka znaju koliko će na kraju platiti:

"Ovo je još jedno idiotsko pravilo iz Brisela odakle stalno dolaze idiotska pravila", kaže O'Liri.

"Kod nas ne postoji problem transparentnosti cijena. Svaki "Rajanerov" putnik kada kupuje kartu putem Interneta mora da vidi detalje svih taksi i svih dodataka koje će platiti. Mora da se izjasni da prihvata tu konačnu cijenu prije nego što mu bude dozvoljeno da rezerviše kartu", navodi on.

Nešto kasnije, u razgovoru za BBC, direktor "Rajanera" ipak je rekao da podržava svaku mjeru koja će olakšati putnicima da porede konačne cijene letova kod raznih avioprijevoznika i da izaberu kompaniju koja je najjeftinija.