Rast vodećih indeksa
0

Nova pomoć autoindustriji razveselila Wall Street

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Na Wall Streetu su u utorak vodeći indeksi porasli više od dva posto zahvaljujući povećanju pomoći autoindustriji, što je potaknulo nadu ulagača da će američke vlasti i dalje činiti sve što mogu kako bi ublažile recesiju.

Dow Jones indeks skočio je 184 boda ili 2,17 posto, na 8.668 bodova, dok je S&P 500 indeks osvojio 2,44 posto, dosegnuvši 890 bodova. Nasdaq indeks porastao je 2,67 posto, na 1.550 bodova, javljaju svjetske novinske agencije.

Ulagače je oraspoložila američka vlada koja je povećala kredit General Motorsu za milijardu dolara i najavila kupnju dionica u vrijednosti od pet milijardi dolara u GMAC-u, GM-ovom odjelu za finansiranje.

To je dio ranije odobrene pomoći, vrijedne 17,5 milijardi dolara, autoindustriji, što bi najvećeg američkog proizvođača automobila trebalo spasiti od stečaja. Zahvaljujući tome, cijena dionice GM-a skočila je više od 5,5 posto, dok je dionica Forda poskupila više od tri posto.

Osjetno su porasle i cijene dionica u tehnološkom sektoru, posebno onih kompanija koje imaju puno gotovine na računima, pa se smatra da će lakše prebroditi slabljenje gospodarstva i potrošnje.

Tako je cijena dionice Oraclea porasla 3,5 posto, dok su dionice IBM-a i Qualcomma poskupile više od 2,5 posto.

Nakon snažnog pada dan prije, jučer se oporavila i dionica Dow Chemicala. Američki mediji pišu, naime, da bi Dow Chemical mogao dobiti moćni kredit od 13 milijardi dolara za preuzimanje konkurentske kompanije Rohm & Haas, koje je došlo u pitanje nakon što je Kuvajt u ponedjeljak odustao od zajedničkog ulaganja s Dow Chemicalom.

Zahvaljujući tome, cijena dionice Dowa porasla je 1,5, a Rohm & Haasa gotovo 12 posto.

I na evropskim su berzama u utorak cijene dionica osjetno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,7 posto, na 4.392 boda, dok je DAX indeks Frankfurtske burze porastao 2,2 posto, na 4.810 bodova.