{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Norveški "Statkraft" gradi hidroelektrane na Vrbasu

F
25.1.2008. u 18:55
0
0
Norveški "Statkraft" gradi hidroelektrane na Vrbasu
0
Norveški "Statkraft" gradi hidroelektrane na Vrbasu
Vrbas
Vlada Republike Srpske usvojila je danas prijedlog sporazuma o saradnji u oblasti energetike s kompanijom „Statkraft“, najvećeg proizvođača električne energije u Norveškoj i jednog od vodećih u Evropi, a prvi projekt bi trebalo da bude izrada predstudije izvodljivosti za hidroelektrane u donjem toku Vrbasa.
Radi se o mogućnostima izgradnje male hidroelektrane "Delibašino selo" do ušća Vrbasa u Savu, saopćila je nakon današnjeg nastavka sjednice Vlade RS-a šefica Biroa za odnose s javnošću Vera Sajić.

-Na tom području, po podacima "Elektroprivrede RS-a" iz ranijeg perioda definirana je izgradnja četiri objekta: HE Trn, HE Laktaši, HE Kosjerevo i HE Razboj, kazala je Sajić.

Predstavnici kompanije „Statkraft“ su tokom dosadašnjih sastanaka u Ministarstvu privrede, energetike i razvoja RS-a izrazil zainteresiranost za revitalizaciju postojećih hidroelektrana, te investicije u nove hidroelektrane s posebnim naglaskom za sve vidove učešća u izgradnji i saradnje s "Elektroprivrednom RS-a".

„Statkraft“ godišnje proizvodi oko 42 TWh električne energije i u 2006. ova kompanija je ostvarila ukupne prihode više od dvije milijarde eura, a posluje u Norveškoj, Švedskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Bugarskoj, Srbiji i Rumuniji.

U stopostotnom je vlasništvu države Norveške.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: