{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Norveški ambasador posjetio vanjskotrgovinsku komoru BiH

F
31.7.2008. u 15:37
0
0
Norveški ambasador posjetio vanjskotrgovinsku komoru BiH
0
Norveški ambasador posjetio vanjskotrgovinsku komoru BiH
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Milan Lovrić sa saradnicima primio je danas u Sarajevu ambasadora Kraljevine Norveške Jana Braathua, a susretu je prisustvovala i novoimenovana ambasadorica BiH u Kraljevini Norveškoj Elma Kovačević.
Dosadašnji poslovni kontakti dviju država dosad nisu dali željene rezultate, ali je zajednička konstatacija da mogućnosti postoje.

Analiza vanjskotrgovinske razmjene pokazuje da se saradnja odvija prvenstveno u metalskom i mašinskom sektoru, te u tekstilnoj, drvnoj i hemijsko-farmaceutskoj industriji.

Ambasador Braathu je skrenuo pažnju na još negativnu percepciju BiH u Norveškoj, postojanje potrebe da se intenzivno poradi na mijenjanju te slike i sugerirao da se naredna predstavljanja bh. privrede u njegovoj zemlji baziraju na detaljne sektorske prezentacije, jer smatra da bi se na taj način norveške privrednike moglo potaknuti da uspostave kontakte s bh. firmama.

Kao primjere dobre norveško-bh. suradnje naveo je nekoliko firmi koje već ostvaruju značajne uspjehe i utječu na porast trgovinske razmjene dviju zemalja.

Norveški Stadkraft je potpisao ugovor o razvoju energetskog sektora s RS-om, a zainteresirani su i za isti takav s FBiH.

Ambasadori će do kraja godine ispitati mogućnosti organiziranja poslovnih susreta.

Predsjednik VTKBiH Lovrić je naglasio da komora stoji na raspolaganju svim svojim resursima, kako Ambasadi BiH u Norveškoj, tako i Ambasadi Kraljevine Norveške u BiH, saopćila je danas Služba za informiranje VTKBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: