biznis
60

Nokia kupuje rivala Alcatel za 15,6 milijardi eura

Klix.ba
Finska multinacionalna kompanija Nokia je objavila da je dogovorila kupovinu francuskog rivala Alcatel-Lucenta za 15,6 milijardi eura.
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlasnici dionica Alcatela će za svaku dionicu koju posjeduju dobiti 0,55 dionica Nokije, objavila je danas poznata kompanija za telekomunikacije.

Čim je u utorak procurila vijest da ove kompanije pregovaraju, cijene dionica Alcatela su skočile za 16 posto, na 4,48 eura.

Ova Nokijina akvizicija, najveća dosad, trebala bi ovu kompaniju katapultirati na mjesto ispred Ericssona AB i Huawei Technologies Co., te poboljšati poziciju Nokije u Kini, tržištu sa 1,3 milijarde pretplatnika mobilne mreže. Također, ovaj posao bi im trebao donijeti ugovore sa dva najveća američka mobilna operatera Verizon Communications Inc. i AT&T Inc.

Kompanija sa sjedištem u Espoou u Finskoj objavila je da će kombinovanu firmu u vlasništvu Nokije voditi trenutni Nokijin predsjednik Risto Siilasmaa. Dioničari Alcatela posjedovat će 33,5 posto društva, a dioničari Nokije 66,5 posto.

Ovaj posao je najveći u toj industriji još od 1999. godine, kada je Lucant Technologies Inc. kupio Ascend Communications Inc. za oko 21 milijardu dolara, objavio je Bloomberg.

Vezani članci