Posljednja dodjela
27

Nobelovu nagradu za ekonomiju dobila je Claudia Goldin, treća je žena u historiji s ovim priznanjem

I. M.
Foto: The Harvard Gazette
Foto: The Harvard Gazette
Američka ekonomska historičarka Claudia Goldin dobila je Nobelovu nagradu za ekonomiju za 2023. godinu za "napredovanje u našem razumijevanju ishoda na tržištu rada žena", objavila je u ponedjeljak Kraljevska švedska akademija nauka.

Prestižna nagrada, formalno poznata kao Sveriges Riksbank nagrada za ekonomske nauke u znak sjećanja na Alfreda Nobela, posljednja je ovogodišnja nagrada Nobelove nagrade i vrijedi 11 miliona švedskih kruna (999.137 dolara).

"Ovogodišnja laureatkinja ekonomskih nauka, Claudia Goldin, pružila je prvi sveobuhvatan prikaz zarada žena i učešća na tržištu rada kroz vijekove", navodi se u saopćenju tijela koje dodjeljuje nagradu.

Poručili su da njeno istraživanje otkriva uzroke promjena, kao i glavne izvore preostalog rodnog jaza.

Nagrada za ekonomiju je posljednji dio ovogodišnjeg izdanja Nobelovih nagrada. Goldin je tek treća žena koja je dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Nagrada za ekonomiju nije jedna od originalnih nagrada za nauku, književnost i mir koju je osnovao pronalazač dinamita i biznismen Alfred Nobel, već kasnija nagrada koju je 1968. godine osnovala i finansirala centralna banka Švedske.

Prva nagrada za ekonomiju dodijeljena je sljedeće godine, a raniji dobitnici uključuju mnoštvo utjecajnih mislilaca i akademika kao što su Friedrich August von Hayek, Milton Friedman i, nedavno, američki ekonomista Paul Krugman.

Prošle godine, trojac američkih ekonomista, uključujući bivšeg predsjednika Federalnih rezervi Ben Bernankea, dobio je nagradu za svoje istraživanje o tome kako reguliranje banaka i podupiranje propalih kreditora javnim novcem može spriječiti još dublju ekonomsku krizu, poput Velike depresije 1930-ih.

Kao i kod ostalih Nobelovih nagrada, velika većina nagrada za ekonomiju pripala je muškarcima. Samo dvije žene su prethodno dobile nagradu. To su bile Elinor Ostrom 2009. godine i Esther Duflo deceniju kasnije.