Švedska
0

Nobelova nagrada za ekonomiju Diamondu, Mortensenu i Pissaridesu

FENA
Peter A. Diamond (Foto: AP)
Peter A. Diamond (Foto: AP)
Nobelova nagrada za ekonomiju za 2010. godinu dodijeljena je Amerikancima Peteru Diamondu i Daleu Mortensenu, kao i britansko-kiparskom naučniku Christopheru Pissaridesu za metodu analize tržišta koja se odnosi na poteškoće u usklađivanju ponude i potražnje, posebno u zapošljavanju, saopćio je u ponedjeljak u Stockholmu Nobelov odbor.

"Zašto ima toliko ljudi bez posla dok u isto vrijeme ima veliki broj ponuda za posao? Kako ekonomska politika utiče na nezaposlenost? Ovogodišnji dobitnici su razvili teoriju koja se može koristiti za odgovore na ova pitanja", objasnio je u saopćenju Nobelov odbor.

Njihovi radovi pokazuju upravo da "što su veće naknade za nezaposlene, veća je stopa nezaposlenosti i duže je traženje posla". "Ova teorija je jednako primjenjiva i na druga tržišta, a ne samo na tržišta rada, precizirao je odbor.

Sedamdesetogodišnji Peter A. Diamond rođen je u New Yorku i profesor je na prestižnom MIT-u (Institut za tehnologiju u Massachusettsu, 71-godišnji Dale T. Mortensen je rođen u Enterpriseu i predaje na Northwestern University u Illinoisu, dok je 62-godišnji Christopher A. Pissarides rođen u Nikoziji, na Kipru, i predaje na London School of Economics.

Sa zvaničnim nazivom "nagrada švedske banke za ekonomske nauke u spomen na Alfreda Nobela", Nobelova nagrada za ekonomiju, jedina koja nije predviđena u testamentu švedskog filantropa, posljednja je nagrada koja se dodjeljuje za sezonu 2010.

Dodjeljuje je od 1969. godine centralna švedska banka, ali funkcionira kao druge nagrade, s odborom i dotacijom od 10 miliona kruna (1,1 milion eura).