biznis
0

NLB banka u šest mjeseci 2010. imala 36,4 miliona eura gubitka

FENA
Nova Ljubljanska banka (NLB) imala je u prvih šest mjeseci ove godine 36,4 miliona eura gubitka, što je mnogo više od lanjskog gubitka u jednakom razdoblju koji je iznosio 5,1 milion eura, objavila je ta banka.

Riječ je o rezultatu cijele grupe NLB dok je sama NLB u Sloveniji bez podružnica u inostranstvu imala 20,1 milion eura gubitka u odnosu na 35,7 miliona eura čistog profita u prvoj polovini prošle godine.

Komentirajući takve poslovne rezultate objavljene u četvrtak, direktor NLB-a Božo Jašovič izjavio je da bi poslovni rezultat najveće slovenske finansijske grupe inače bio solidan, ali da je gubitak cijele grupe uzrokovan potrebnim rezervacijama na ime slabljenja njenog kreditnog portfelja.

Drugi uzrok je pad vrijednosti dionica preduzeća koja je NLB kreditirala, a onda te vrijednosne papire dobila na ime nepodmirenih prispjelih obaveza.

Na ime slabljenja portfelja i rezervacije NLB je u prvih šest mjeseci ove godine u polugodišnjoj bilansi izdvojila čak 164,4 miliona eura, što je 43 posto više nego u istom razdoblju lani, objavila je u četvrtak Nova Ljubljanska banka.