Promo
250

NLB Banka Sarajevo uz ključne aktere energetske tranzicije

Večeras je u sarajevskoj Vijećnici održan svečani prijem povodom održavanja prve Sarajevske energetske i klimatske sedmice (SECW) od 25. do 29. septembra.

Ovaj međunarodni događaj održat će se u organizaciji Privredne/Gospodarske komore FBiH uz podršku brojnih domaćih i međunarodnih institucija i partnera, među kojima je i NLB Banka Sarajevo, kao banka pionir održivog poslovanja u regionu.

U okviru Sedmice održat će se paneli i prezentacije koji će adresirati sve izazove energetske tranzicije i prevazilaženja posljedica klimatskih promjena.

"Od 2020. obavezali smo se na principe Ujedinjenih nacija za odgovorno bankarstvo, i podrška organizaciji ovako značajnog događaja na visokom nivou znači potvrdu naše pozicije pionira održivog poslovanja u regionu i partnera ključnim akterima ovog procesa", istakla je Lidija Žigić, Predsjednica Uprave NLB Banke Sarajevo u svom obraćanju na svečanom prijemu.

Inače, drugog i trećeg dana Sedmice bit će održana i Međunarodna konferencija "Put u novu energetsku i klimatsku budućnost regije".

Lidija Žigić učestvovat će na panelu koji će biti posvećen diskusiji o finansiranju energetske tranzicije.

U četvrtak, 28. septembra, u okviru Dana Emerika Bluma, član Uprave Banke, Denis Hasanić, održat će prezentaciju o ESG-u u bankarstvu, kako se bh. kompanije mogu pripremiti za ESG poslovanje i kako im NLB Banka može biti pouzdan i iskusan partner u tom procesu.

"Pred bh. privrednicima su velike promjene u skladu sa "zelenom agendom“ i uspješnost poslovanja ne mjeri se samo profitom nego općim utjecajem na okoliš. Kao Grupacija koja je u decembru 2022.godine ocjenjena sa ESG rizikom 17 po Sustainalytics-u pozicionirani smo u niski ESG rizik, zbog čega vjerujemo da možemo podijeliti svoje iskustvo sa našim partnerima na Sarajevskoj energetskoj i klimatskoj sedmici", poručio je Hasanić.

Ranije ove godine NLB Banka je organizirala prvu NLB ESG konferenciju s ciljem kontinuiranog podizanja svijesti, educiranja i razmjene znanja i iskustava u procesima uvođenja ESG standarda u poslovanje. Na izazovnom putu ka ekološkom i održivom razvoju, kroz podršku i učešće na stručnim konferencijama, Banka ima želju da nastavi trend osvještavanja društva o ekologiji i ekološkoj budućnosti.

U duhu svog slogana, Ostavljamo bolje tragove, u okviru SECW-a 2023 bit će i predstavljen promo kutak sa Virtuelnom poslovnicom.

Više informacija o aktivnostima NLB banke na www.nlb-fbih.ba.