biznis
0

Njemačko priznanje sarajevskom Institutu za gas

FENA
Sarajevskom Istraživačko-razvojnom centru za gasnu tehniku (IGT) stiže još jedna potvrda za razvoj i stručnost, i to od najreferentnijog njemačkog stručnog udruženja - DVGW-a (Njemačko stručno udruženje za gas i vodu), te za dostignuća laboratorija, saopćeno je iz IGT-a.

DVGW certifikat za laboratorij IGT-a je potvrda permanentnog razvoja i stručne kvalificiranosti, priznanje lidera iz evropskog gasnog sektora za sarajevska dostignuća u ispitivanju i provjeri usklađenosti gasne opreme sa zahtjevima relevantnih standarda, dokumentovanih metoda i propisa.

Dr. Theo Jannemann, direktor DVGW CERT-a uručit će 2. aprila certifikat na svečanosti u prostorijama Privredne komore Kantona Sarajevo .

Osnova za kompletnost i sigurnost gasne privrede je izrada regulative, edukacija i certificiranje. Ova područja su međusobno povezana i nadograđuju se u stvaranju infrastrukture neophodne za implementaciju tehničke regulative.

IGT-Sarajevo je sukcesivno izgradio svoju kompetentnost u ovim područjima djelovanja i predstavlja stabilno uporište i tehničku podršku gasnim kompanijama kako iz Bosne i Hercegovine tako i gasnim kompanijama regiona jugoistočne Evrope.

Povjerenje DVGW-a i poslovnih partnera, IGT je stekao dokazivanjem kompetentnosti u području edukacije i dodjelom DVGW certifikata za ''Kompetentni i edukacioni centar za gasnu tehniku za jugoistočnu Evropu''.

Gasna privreda u BiH među prvim bh. privrednim granama prepoznala je i uhvatila korak u evropskim sistemima standardizacije. U Sarajevu i IGT-u je prije godinu i po otvoren prvi certificirani edukacioni centar gasne privrede jugoistočne Evrope.