biznis
102

Njemački šef diplomatije Steinmeier posjetio kompaniju Veritas u Sarajevu

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier posjetio je danas firmu Veritas u Sarajevu koja se bavi proizvodnjom dijelova za automobile.

Veritas je inače njemačka firma i broji blizu pet hiljada uposlenika u Meksiku, Kini, širom Evrope, a od 2011. imaju pogon i u Rajlovcu kod Sarajeva.

"Trenutno upošljavamo 190 uposlenika u BiH i proizvodimo trenutno 226 različitih proizvoda koje proizvodimo u ovom pogonu. Proizvodimo ovdje cijevi za provod goriva u automobilima . Cijevi koji koje mi proizvodimo ovdje u Sarajevu su bitne cijelom svijetu, ako ih mi ne proizvedemo, svuda u svijetu automobili neće moći voziti. Također, ako napravimo neku grešku u proizvodnji, svuda u svijetu će automobili imati probleme", kazao je novinarima direktor ove firme u BiH Hans Horst Eisenacher.

On pojašnjava kako je pogon u Sarajevu spacijaliziran za proizvodnju ovih dijelova te da je njihov kvalitet bolji nego bilo gdje drugo u svijetu.

"Što se tiče samog tržišta rada u BiH, ono je jako dobro, pronašli smo dosta jako dobrih i kavlifikovanih radnika. Imamo nekoliko koplikovanih postrojenja, da tako kažem, i za to trebamo tehničare i inžinjere koji se razumiju u rad na tim mašinama", dodaje Eisenacher

Prostor koji firma Veritas koristi je unajmljen od ASA Špeda, a u Veritasu kažu da im je Vanjskotrgovinska komora također mnogo pomogla prilikom dolaska u BiH. Ova kompanija ima namjeru i dalje razvijati proizvodnju i proširivati kapacitete u BiH.

Obilasku firme Veritas je prisustvovao i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija koji je istaknuo da je samo posjeta njemačkog ministra počela govorom o novom razvojnom paketu za BiH na puti ka EU.

"Ova posjeta njemačkog ministra je protekla naravno u sjeni poplava koje su nas zadesile, ali evo njegov boravak se ovdje okončao sa jednom pozitivnom pričom koja ima svoj početak i budućnost. Impresioniran sam sa ovim ovdje što vidim. Oni proizvode opremu koja se ugrađuje u automobile širom svijeta i to vrhunsku opremu, a to rade naši ljudi. Posebno su me improsionirali njihovi planovi, oni namjeravaju do kraja godine uduplati broj radnih mjesta i ja sam spreman pomoći im u tome. Ovo je dobar primjer saradnje naših i njemačkih firmi", kazao je Lagumdžija.

Ministar Steinmeier je obišao pogone i upoznao se sa radom kompanije u BiH, ali nije davao izjave za medije.

Vezani članci