biznis
0

Njemački EnBW jako zainteresiran za strateško partnerstvo u FBiH

FENA
U pogledu procesa izbora strateških partnera u energetskom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine, a na osnovu vladine odluke od 7. decembra prošle godine, EnBW je izabran za izgradnju nove jedinice 7 na lokaciji postojeće elektrane u Tuzli, za kompleks (rudnik uglja i elektrana) Bugojno, kao i za Greenfield hidro projekat Unac za koji je EnBW potpisao Protokol sa Ministarstvom energije, rudarstva i industrije, saopćeno je danas iz tog ministarstva.

Za ove energetske projekte EnBW još jednom potvrđuje da će biti provedeni i da će se voditi u obliku partnerstva između Elektroprivrede BiH i EnBW.

"Sve će to biti u skladu s našim fokusiranjem na regije koje imaju najbolje izglede i potencijale rasta u čitavoj Evropi i manifestuju naš dugoročni interes u Federaciji Bosne i Hercegovine i na tržištima njenih susjeda.

Pošto je na teritoriju Njemačke, a i izvan njenih granica, napravio mnoge značajne investicije u svom poslovanju, EnBW vjeruje da predstavlja najpogodnijeg, najodgovornijeg i najizbalansiranijeg strateškog partnera u sektoru električne energije Federacije Bosne i Hercegovine, kao i za izvođenje budućih projekata.

EnBW ispunjava sve kriterije u pogledu tehničkih, operativnih, finansijskih kapaciteta i potrebnog nivoa znanja.

S nekih šest miliona klijenata i prihodima od više od 13 milijardi eura, EnBW Energie Baden-Wurttemberg AG (EnBW) je treća po veličini kompanija snabdjevač/proizvođač električne energije u Njemačkoj", saopćeno je.

Osnovne aktivnosti EnBW-a se fokusiraju na električnu energiju, plin i usluge očuvanja okoliša.

Pored svojih aktivnosti, koje obavija u Baden Wurttembergu, kompanija posluje diljem Njemačke, a i na ostalim tržištima centralne, jugoistočne i istočne Evrope, npr. u sektoru proizvodnje električne energije u Poljskoj i Mađarskoj.

Ekspanzija u centralnu i jugoistočnu Evropu je bila i trenutno jeste, a ostaće i u budućnosti dio glavne vizije i fokusa strategije EnBW-a.

EnBW je siguran da će njemačka vlada i savezna pokrajina Baden-Wurttemberg dati punu podršku EnBW-ovim naporima da doprinese razvoju energetskog sektora u Federaciji BiH, što će umnogom ojačati dalju ekonomsku saradnju između zemalja.

Kako bi krenuo naprijed s provedbom ranije spomenutih projekata, EnBW se nada da će se korisno partnerstvo s Elektroprivredom BiH ostvariti u narednim mjesecima i ostaje spreman pružiti svu potrebnu logističku pomoć u vidu resursa, potrebnu za brzo napredovanje projekta, saopćeno je.