biznis
0

Njemačka vlada računa s najsnažnijom recesijom od 1945.

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka vlada u 2009. očekuje pad gospodarskih aktivnosti za 2,25 posto a time i najdublju recesiju u povijesti SR Njemačke, saopćilo je Ministarstvo gospodarstva u srijedu u Berlinu.

"Savezna Republika Njemačka nalazi se u najdubljoj recesiji od svog osnivanja", stoji u saopćenju Ministarstva gospodarstva. Prilikom izračunavanja prognoze u obzir su uzeti i očekivani pozitivni aspekti paketa mjera za pomoć gospodarstvu.

Kako nadalje stoji u saopćenju, unutarnje zaduženje će u 2009. iznositi 2,9 posto, a kao posljedica gospodarske krize će porasti i broj nezaposlenih. Tako Vlada očekuje zatvaranje 500.000 radnih mjesta, a broj nezaposlenih bi na kraju godine trebao iznositi 3,5 miliona.

Njemački ministar gospodarstva Michael Glos usprkos crnim prognozama očekuje da će se gospodarstvo početi oporavljati već krajem prvog dijela ove godine.

"U drugoj polovini ove godine očekujemo preokret u pozitivnom smjeru", rekao je Glos prilikom predstavljanja prognoze. On smatra da će se i svjetsko gospodarstvo u 2010. oporaviti.