Društvo postaje sve starije
0

Njemačka privreda neće moći bez radne snage iz inozemstva

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Njemačkoj privredi već sada je potrebna pomoć stručne radne snage iz inostranstva, jer u mnogim preduzećima nedostaje radnika, a sudeći po činjenici da njemačko društvo postaje sve starije, ta tendencija bi u budućnosti mogla biti još više, javlja DW.

"Njemačkoj je potrebna dobro promišljena i kontrolisana politika useljavanja stručne rade snage", suština je izvještaja komisije "Stručna radna snaga i imigracija" koja se sastoji od niza stručnjaka i političara iz gotovo svih njemačkih stranaka, kao i vanstranačkih eksperata.

Broj zaposlenih u Njemačkoj bi do 2025. godine mogao da bude smanjen za 6,7 miliona ukoliko ništa ne bude promijenjeno, smatraju stručnjaci Peter Struck i Armin Laschet koji su na čelu te komisije.

Rješenje tog problema komisija vidi u boljoj ponudi obrazovanja i u mogućnostima obrazovanja za nezaposlene, u povećanju zapošljavanja žena i starije radne snage, ali i u većem prilivu visokokvalifikovanih radnika iz inostranstva. Naime, s obzirom na demografske promjene (odnosno, nizak natalitet), Njemačka manjak na tržištu rada uskoro više neće moći da pokriva isključivo sopstvenom radnom snagom.

Laschet, nekadašnji ministar integracije nemačke pokrajine Sjeverne Rajne Vestfalije, naglasio je da Njemačka mora više da se potrudi da bi privukla "najpametnije glave svijeta". 

"Moramo konačno da se oprostimo od ideje da nam strani radnici nisu potrebni", rekao je Laschet i naglasio da "zakon mora jasno da signalizuje da su useljenici dobrodošli i poželjni". On predlaže ukidanje birokratskih blokada gdje god je moguće. "Na primer, do sada su, po pravilu, strani radnici uvijek bili podvrgnuti raznim ispitivanjima i testovima koji su trajali i do nekoliko nedjelja. To mora da se promijeni", rekao je Laschet.

On je dodao da moraju da se promijene i kriterijumi za dobijanje radnog mjesta kako bi u Njemačku ukupno godišnje moglo da dođe do 30 000 stranih radnika. Ti kriterijumi bi, prema njegovom mišljenju, morale da budu kvalifikacije u zanimanjima u kojima u Njemačkoj postoji manjak, kao i poznavanje njemačkog jezika. 
Lašet je naglasio da su nedavno otkrivena ubistva migranata od strane neonacista nanijela veliku štetu nastojanjima da se Njemačka stranim radnicima predstavi kao zemlja otvorenu za strance. "To je, zapravo, bio udar na cijelu Njemačku i u našem je interesu da se ti slučajevi što pre razjasne", rekao je Laschet.