biznis
0

Njemačka predvodi privredni oporavak eurozone

SRNA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Njemačka sa privrednim rastom od 2,2 posto glavni je faktor ekonomskog oporavka eurozone, nakon što je u 16 zemalja članica u proteklom kvartalu zabilježena prosječna stopa privrednog rasta od jedan procenat, piše današnja britanska štampa.

Britanski dnevnik "Financial Times" navodi da proizvodnja i profiti rastu a nezaposlenost ubrzano opada uglavnom zahvaljujući velikom izvozu u zemlje u razvoju, posebno u Kinu.

Međutim, u tome leži i glavna opasnost po Njemačku, pošto prema nekim procjenama, postaje isuviše zavisna od "kineskog privrednog čuda" upravo u vrijeme u kome on pokazuje znake posustajanja.

Britanski list "Times", pak, ukazuje na kontrast Njemačke sa drugim članicama eurozone u kojima nije zabilježen nikakav rast, kao što su Španija i Portugal, i sa Grčkom, koja je i dalje u dubokoj recesiji.

"Njemačka kao najveći evropski izvoznik, profitira od slabijeg evra dok su druge članice eurozone, čije privrede nisu dovoljno fleksibilne i nemaju nikakvu korist od slabije valute, prinuđene na druga rješenja poput bolnih budžetskih rezova", navodi list.

"Times" kritikujući evropsku monetarnu uniju, napominje da je "najveći teret zajedničke valute, koja je trebalo da obezbijedi rast i ujednjačavanje životnog standarda, pao na zemlje koje najmanje mogu da ga podnesu".