Ekonomski analitičari
0

Njemačka pobjednik krize i profitira na problemima drugih zemalja

FENA
Zbog svoje stabilnosti, njemačke obveznice imaju veliki broj kupaca, a ako kriza završi bit će i kamata iz siromašnih zemalja.

Evropska unija (EU) ima ozbiljne finansijske probleme, ali Njemačka "blista" zbog trgovinskog suficita, ističu ekonomski analitičari. Njemački ekonomski rast je stabilan, a tržište rada jako. Ministar finansija raduje se visokim prihodima od poreza, a na vidiku je konačno i uravnoteženiji budžet.

Svi naglašavaju da se u Njemačkoj ne osjeća previše kriza eura, a neki analitičari Njemačku vide kao "pobjednika krize, koji profitira na problemima drugih zemalja". Ekonomisti imaju različita viđenja o tom pitanju.

Slabost eura pojeftinila je njemački izvoz, a loš bonitet mnogih zemalja eurozone izazvao je pravu navalu na njemačke obveznice. To je dovelo do toga da su prošle godine mogli biti potrošeni njemački vrijednosni papiri s negativnom kamatom.

Investitori su čak platili za to da Njemačkoj posuđuju svoj novac, a najbolje od svega, kako kažu zagovornici teorije o "pobjednicma krize", tek dolazi. Ako se kriza preživi i zemlje s juga Evrope oporave, one bi mogle otplaćivati kredite koje im je Bruxelles "teška srca" odobrio.

Tako bi se Njemačka, kao najveći donator, mogla svake godine veseliti dodatnim prihodima u iznosima od više milijardi, navodi Deutsche Welle (DW).

Neki ekonomiski stručnjaci ističu kako je tačno da je Njemačka, u usporedbi s drugim zemljama EU, sigurna luka i da se zbog toga njemačke obveznice rado kupuju, te da će Njemačka morati plaćati samo trećinu novca, koji je plaćala prije krize.

Ima i drugačijih mišljenja. Tako profesor ekonomije iz Tibingena Joachim Starbat smatra da je navala na njemačke kredite posljedica odljeva kapitala iz kriznih država. On upozorava da će ekonomska prednost Njemačke brzo nestati.