{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka ostaje svjetski lider u izvozu

F
12.6.2008. u 14:20
0
0
Njemačka ostaje svjetski lider u izvozu
0
Njemačka ostaje svjetski lider u izvozu
Foto: Reuters
Njemačka će tokom ove i iduće godine ostati svjetski lider u izvozu, predviđaju domaći eksperti, a prenosi agencija DPA.
Podaci za prošlu godinu pokazuju da je Njemačka s ostvarenim izvozom od približno 965 milijardi eura zadžala prvo mjesto na listi globalnih izvoznika.

Čelno mjesto na globalnoj listi izvoznika Njemačka neprekidno zauzima od početka ove decenije, dok je Kina lani uspjela da, prema tom veoma važnom ekonomskom pokazatelju, prestigne SAD i postane druga globalna eksportna sila.

Predsjednik Njemačke federacije za velikoprodaju i trgovinu (BGA) Anton Borner ocijenio je da će pad dolara i istovremeno usporavanje rasta američke privrede više naškoditi kineskom nego njemačkom izvozu.

Borner veruje da će kao rezultat takvih kretanja njegova zemlja i dalje biti svjetski eksportni lider, a svoj optimizam zasniva i na veoma povoljnom aprilskom izvoznom bilansu domaće privrede.

Njemački izvoz je, naime, u aprilu uvećan, računato prema godišnoj osnovi, 14 posto. U tom mjesecu vanjskotrgovinski suficit je, u odnosu na mart, uvećan 2,1 milijardu eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: