biznis
0

Njemačka: Metalska struka najtraženija

FENA
Dok uvijek iznova stižu vijesti o otpuštanjima, sektor metaloprerađivačke industrije u Njemačkoj izgleda kao da plovi protiv svih trendova.

Neupućene već iznenađuje i da se u Njemačkoj još toliko proizvodi u teškoj industriji, a uz to dolazi i jeftin dolar što nipošto ne pogoduje strojogradnji, klasičnoj uzdanici njemačkog rekordnog izvoza.

Kako prenosi Deutsche Welle njemački sektor metaloprerađivačke industrije vapi za novim radnicima. Samo ovog januara je u tom sektoru posao našlo 27 hiljada radnika.

List "Bild" citira Martina Kannegießera, predsjednika Udruženja poslodavaca u metalskoj industriji koji tvrdi da tako dobro nije išlo već godinama i da treba radnika koliko ih se već 40 godina nije tražilo.

On procjenjuje kako će do kraja godine biti stvoreno 147 hiljada novih radnih mjesta i ukupan broj zaposlenih će narasti na više od 3,5 miliona. Zapošljava se više na istoku nego na zapadu, ali ukupno to znači rast broja od oko 3,5 posto.

Kannegießer ukazuje kako je time završen ciklus koji je počeo 2001. i smanjivanjem broja zaposlenih u ovom sektoru. Ponekad je to bilo povezano i sa visokim otpremninama a sad firme ne mogu zaposliti toliko ljudi koliko im treba za ispunjavanje mogućih poslova.

Udruženje raspolaže podacima kako već svako osmo poduzeće u sektorima obrade metala i elektroprivrede ima smetnji u proizvodnji zbog nedostatka stručne radne snage. Tako nešto nije zabilježeno još od ujedinjavanja obje Njemačke.

Ta nestašica radne snage se osjetila i u "platnoj vrećici" zaposlenih: prošle godine su dohoci narasli za 4 posto a tek predstoji krovni sporazum sa sindikatima. Posve je sigurno da će sindikat itekako htjeti iskoristiti ovu situaciju.