|

Njemačka: Manje subvencija za solarnu energiju

Njemačka: Manje subvencija za solarnu energiju
0
S
SRNA
25.2.2012. u 14:38
0
komentara
0

dijeljenja
Njemačka: Manje subvencija za solarnu energiju
Njemačka država odlučila je da smanji subvencije za ulaganja u solarnu energiju, koje su prethodno pospješile munjevito širenje fotonaponskih solarnih sistema.
Cilj ovih mjera jeste da struja iz fotonaponskih solarnih ćelija postane konkurentna na tržištu i bez državnih subvencija, javlja Radio Deutsche Welle.

Mnogi su u državnim subvencijama vidjeli dobru priliku za zaradu, što se državi ne dopada. To se prije svega odnosi na fotonaponske solarne sisteme čija je cijena posljednjih godina drastično pala, i mnogi vlasnici privatnih zgrada, pa čak i neupotrebljenih poljoprivrednih površina, odlučili su da posegnu za solarnom energijom.

Uz subvencije i podršku države pri otkupu od energetskih kompanija, ulaganje u solarne sisteme je postalo unosan posao i upravo je tu nastao problem.

Naime, na solarnu energiju otpada samo 20 posto struje dobijene iz obnovljivih izvora. Istovremeno, solarne subvencije gutaju više od polovine novca predviđenog za podršku obnovljivih izvora energije.

Odluka njemačke Vlade ne nailazi na previše odobravanja kod kompanija za proizvodnju solarnih sistema, ali i kod udruženja za zaštitu životne sredine.

"To je apsolutni udarac snabdijevanju energijom koja je okrenuta budućnosti. Gušenjem razvoja fotonaponskih solarnih sistema uništava se jedan vrlo važan segment u procesu prelaženja na obnovljive izvore", rekao je predsjednik organizacije za zaštitu životne sredine BUND Hubert Weiger.

Solarna preduzeća strahuju od gubitka mnogih radnih mesta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.