Plan štednje
35

Njemačka kompanija Daimler otpušta 10.000 radnika širom svijeta

E. Lj.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Daimler, njemački proizvođač automobila koji posjeduje Mercedes-Benz, najavio je da će otpustiti najmanje 10.000 radnika širom svijeta jer žele uštedjeti novac koji će kasnije preusmjeriti u razvoj električnih automobila.

Šef osoblja kompanije Daimler Wilfried Porth rekao je da će broj radnih mjesta koji se smanjuje biti petocifren, piše BBC. Ovaj potez uslijedio je nakon što je suparnički Audi rekao da će zbog sličnih razloga smanjiti 9.500 od 61.000 radnih mjesta u Njemačkoj.

Daimler je rekao da je automobilska industrija prošla kroz najveću transformaciju u historiji. Ova kompanija je sredinom novembra najavila da će pokrenuti program za povećanje konkurentnosti, inovacija i snage ulaganja pojašnjavajući da razvoj prema CO2-neutralnoj mobilnosti zahtijeva velika ulaganja.

"Dio ovog programa jeste da se smanje troškovi zaposlenih za oko 1,4 milijardi eura do kraja 2022. godine, kao i da se broj rukovodećih pozicija širom svijeta smanji za 10 posto", naveli su.

Iz ove kompanije koja ima tvornice u 17 zemalja i broji skoro 300.000 radnika rekli su da će troškove i zaposlenost smanjiti na društveno odgovoran način.