biznis
0

Njemačka banka BayernLB postala većinski vlasnik Hypo banke

FENA
Njemačka banka Bayerische Landesbank (BayernLB) postala je većinski vlasnik austrijske Hypo Alpe-Adria Banke, izvijestile su BayernLB i Hypo grupa.

Finaliziranjem ovog posla BayernLB sa sjedištem u Muenchenu stekao je 50 posto plus jednu dionicu Hypo banke kojoj je sjedište u koruškom gradu Klagenfurtu.

Kupoprodajna cijena za 50 posto plus jednu dionicu iznosi 1,625 milijardi eura. Osim toga, dosadašnjim će se dioničarima isplatiti posebna dividenda u iznosu od 50 miliona eura.

Hypo Group Alpe Adria će kao tvrtka-kći banke BayernLB samostalno nastupati na tržištu, a sjedište će ostati u Klagenfurtu.

Funkciju predsjednika Uprave Hypo banke preuzet će s 1. juna 2007., kao što je i planirano, dr. Tilo Berlin. U skladu s dosadašnjim planovima predstavnici BayernLB priključit će se dvanaesteročlanom Nadzornom odboru.

Werner Schmidt, predsjednik Uprave Bayerische Landesbank, rekao je kako su ovim preuzimanjem stvorene pretpostavke za jedinstvenu situaciju koja će pogodovati objema stranama. "Hypo grupa ubuduće će u banci BayernLB imati snažnog partnera koji se već izuzetno dobro pozicionirao na tržištu središnje Europe. S druge pak strane BayernLB ovime ostvaruje veliki potencijal na značajnim tržištima u razvoju te u segmentu poslovanja s građanstvom", rekao je Schmidt.

Također je kazao kako je BayernLB strateški investitor koji će se dugoročno razviti u jednu od vodećih financijskih institucija u središnjoj i jugoistočnoj Europi. "Stvara se snažan igrač na bankovnom tržištu rastućih europskih regija", dodao je.

Wolfgang Kulterer, predsjednik Nadzornog odbora Hypo Alpe Adria Banke, rekao je da je BayernLB kandidat za preuzimanje Hypo banke kakvog je ta banka i priželjkivala. "Na ovaj ćemo način značajno poboljšati naš već afirmirani položaj razvijajući ga na dobrobit klijenata i zaposlenika", rekao je Kulterer.

Joerg Haider, predsjednik austrijske pokrajine Koruške, ocijenio je da je Bayern LB snažan i pouzdan partner Hypo grupe. "Oni su naši prijatelji iz Bavarske te imaju iste ciljeve glede ekonomskog razvoja Koruške i novih tržišta u središnjoj i jugoistočnoj Europi", rekao je.