Mjere bez realizacije
0

Ništa od rasterećenja privrede u BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Mjere štednje, korekcije zakona, rebalansi entitetskih budžeta mjere su koje će vlade na svim nivoima bh. vlasti morati sprovesti kako bi prva tranša kredita koje je Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio Bosni i Hercegovini postala operativna, upozoravaju iz Udruženja poslodavaca BiH.

Ovo udruženje podsjeća da je 'Program mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize i unapređenja poslovnog ambijenta' naziv dokumenta koji u sebi sadrži ove mjere, a kojeg su Udruženje poslodavaca Federacije BiH, Savez samostalnih sindikata BiH i Vlada Federacije BiH usaglasili u decembru prošle godine, te uputili u parlamentarnu proceduru.

'Parlament je primio k znanju ove mjere, ali do njihove realizacije nikada nije došlo. Zbog toga, tražimo punu podršku zakonodavaca i što bržu reakciju izvršne vlasti kada je u pitanju implementacija već predloženih mjera koje će omogućiti brži privredni razvoj cijele Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju.

U nastavku navode da provođenje ovih mjera predstavlja korak naprijed i neophodne su za ublažavanje posljedica koje je globalne ekonomske kriza ostavila na Bosnu i Hercegovinu.

'Nažalost, ove mjere nikada nisu usvojene niti sprovedene. Bespotrebno je izgubljeno šest mjeseci, a privreda je ta koja trpi. Da su ove mjere usvojene ranije, dovele bi do rasterećenja privrede, a vlasti bi bile u drugačijoj poziciji tokom pregovora sa MMF-a u vezi sa odobrenjem itekako potrebnog kredita", istakli su na kraju.