Milorad Dodik
0

'Nismo protiv novog aranžmana s MMF-om'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da entitetska vlada nije protiv mogućeg novog aranžmana BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali da to zavisi od uvjeta koji će se postaviti.

On je potvrdio da je dobrodošao i razgovor o tom pitanju, ali i dodao da RS ima i neke druge mogućnosti koje će realizirati, a vezano za finansijsko jačanje njenih institucija.

BiH već četiri godine nema aranžman s MMF-om, a kako kaže Dodik, RS je za razliku od Federacije BiH bila ispunila sve uvjete za stand-by aranžman.

Ističući da je entitetski budžet za prva dva mjeseca izvršen s 95 posto u odnosu na plan, Dodik je naveo da je to ipak dobar ostvareni iznos te da se ne razmišlja o rebalansu budžeta na niži nivo.

Dodik je kazao da je i u tom bh. entitetu “ prvi put evidentirana deflacija od 0,3 posto”.

Nakon tematske sjednice entitetske vlade na kojoj je, uz prisustvo predsjednika RS-a i predsjednika Skupštine, Rajka Kuzmanovića i Igora Radojičića, razmatrano provođenje mjera za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize, rečeno je da te mjere daju efekte i da će biti realizovane još neke aktivnosti.

Entitetski premijer je najavio i da će Investiciono-razvojna banka RS-a u ovoj godini plasirati još oko 200 miliona KM sredstva kroz kreditne linije.

Za razvoj malih i srednjih preduzeća, on je naveo da je najpovoljnije pribavljanje svježeg novca kroz kreditno zaduženje od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 100 miliona KM pod povoljnim uvjetima.

Dodik je dodao i da je ruski kupac najavio da će u ovoj godini uložiti 125 miliona eura u dodatnu rekonstrukciju Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu te iduće godine još 300 miliona.

Najavio je za 2.april otvaranje rekonstruirane linije u Rafineriji, kao i skoru modernizaciju benzinskih pumpi “Petrola” koji je također u vlasništvu “Njeftegasinkora”.

Ponovio je da je kriza eksternog karaktera, da je nije uzrokovala RS, ali da poduzima mjere da se ublaže njeni efekti.