{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Nismo protiv novog aranžmana s MMF-om'

F
16.3.2009. u 13:55
0
0
'Nismo protiv novog aranžmana s MMF-om'
0
'Nismo protiv novog aranžmana s MMF-om'
Foto: Reuters
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da entitetska vlada nije protiv mogućeg novog aranžmana BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali da to zavisi od uvjeta koji će se postaviti.
On je potvrdio da je dobrodošao i razgovor o tom pitanju, ali i dodao da RS ima i neke druge mogućnosti koje će realizirati, a vezano za finansijsko jačanje njenih institucija.

BiH već četiri godine nema aranžman s MMF-om, a kako kaže Dodik, RS je za razliku od Federacije BiH bila ispunila sve uvjete za stand-by aranžman.

Ističući da je entitetski budžet za prva dva mjeseca izvršen s 95 posto u odnosu na plan, Dodik je naveo da je to ipak dobar ostvareni iznos te da se ne razmišlja o rebalansu budžeta na niži nivo.

Dodik je kazao da je i u tom bh. entitetu “ prvi put evidentirana deflacija od 0,3 posto”.

Nakon tematske sjednice entitetske vlade na kojoj je, uz prisustvo predsjednika RS-a i predsjednika Skupštine, Rajka Kuzmanovića i Igora Radojičića, razmatrano provođenje mjera za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize, rečeno je da te mjere daju efekte i da će biti realizovane još neke aktivnosti.

Entitetski premijer je najavio i da će Investiciono-razvojna banka RS-a u ovoj godini plasirati još oko 200 miliona KM sredstva kroz kreditne linije.

Za razvoj malih i srednjih preduzeća, on je naveo da je najpovoljnije pribavljanje svježeg novca kroz kreditno zaduženje od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 100 miliona KM pod povoljnim uvjetima.

Dodik je dodao i da je ruski kupac najavio da će u ovoj godini uložiti 125 miliona eura u dodatnu rekonstrukciju Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu te iduće godine još 300 miliona.

Najavio je za 2.april otvaranje rekonstruirane linije u Rafineriji, kao i skoru modernizaciju benzinskih pumpi “Petrola” koji je također u vlasništvu “Njeftegasinkora”.

Ponovio je da je kriza eksternog karaktera, da je nije uzrokovala RS, ali da poduzima mjere da se ublaže njeni efekti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: