Vratiti preduzeće vlasnicima
0

Nikšić: Što prije održati novu skupštinu "Bosnalijeka"

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stav Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH potvrđuje sve što smo govorili o načinu na koji je održana sporna skupština dioničara Bosnalijek d. d. Sarajevo 7. jula ove godine, kazao je danas za Federalnu novinsku agenciju premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić.

Potcrtao je da vinovnici ovakvog ponašanja konačno moraju odgovarati, jer su nanijeli veliku štetu firmi i njenim dioničarima, a sve radi vlastite koristi, dodajući da je ovo dokaz da se vrijedi boriti protiv kriminala i kriminalaca te da će Vlada FBiH to nastavit i raditi.

Izrazio je nadu da će stav Komisije potaknuti i ohrabriti pravosudne i istražne organe da i oni poduzmu mjere iz svoje nadležnosti kada su u pitanju dešavanja u i oko Bosnalijeka.

"Vlada FBiH i resorno ministarstvo poduzet će sve korake, kao dioničar Bosnalijeka, da se što je prije moguće održi nova Skupština dioničara, u skladu sa preporukom Komisije, kako bi se ovo preduzeće konačno vratilo njegovim vlasnicima", istaknuo je Nikšić.

Zahvalio je i dioničarima Bosnalijeka koji su podržali dosadašnje aktivnosti Vlade FBiH i koji su zbog toga i sami postali žrtve kriminalizirane i "sada već izvjesno bivše Uprave i Nadzornog odbora Bosnalijeka".

Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH danas je na svojoj službenoj stranici objavila mišljenje da je skupština ovog Društva u kojem i Federacija BiH ima dionice, održana neragularno.