Iako je u stečaju
98

Nikšić posjetio "Zrak": Preduzeće ima perspektivu, trebat će i novi radnici

A. Ku.
Nikšić: Zadovoljstvo je vidjeti radnike na njihovim mjestima (Foto: Facebook)
Nikšić: Zadovoljstvo je vidjeti radnike na njihovim mjestima (Foto: Facebook)
Premijer FBiH Nermin Nikšić posjetio je danas preduzeće "Zrak" koje je u stečaju, ali je nastavilo proizvodnju.
On je kazao da je prethodna vlada svjesno ili nesvjesno propustila rok da se izjasni što je dovelo do otvaranja stečajnog postupka.

"Svima je jasno da se radi o preduzeću u većinskom vlasništvu Federacije, a koje ima jako atraktivnu lokaciju. Vrlo je moguće da postoje mešetari koji su željeli obezvrijediti preduzeće, te onda za male novce doći do atraktivnih lokacija", istakao je Nikšić.

Dodao je da stečaj ne mora nužno značiti i likvidaciju preduzeća te je zbpog toga odlučeno da se učini sve da "Zrak" održi proizvodnju, realizuje postojeće i nađe nove poslove.

"Prilikom prve posjete slušao sam radnike, ali i profesore koji su me uvjeravali kako 'Zrak' ima perspektivu, te molili da im pomognemo. Danas sam ponovno bio u fabrici. Zadovoljstvo je bilo vidjeti radnike 'Zraka' na svojim radnim mjestima", kaže Nikšić.

Dodaje da trenutno u "Zraku" radi 30 radnika, od toga 16 na ugovoru o radu i 14 na ugovoru o djelu, od njih 49 koliko je bilo kod otvaranja stečajnog postupka.

"Realizirali su postojeće ugovore, dobili već nove poslove i imaju ponude za nove. Prema planu vratit će i ostale radnike koji su spremni raditi, ali i iskazuju potrebu za prijem i obuku pripravnika kao nove radne snage", ističe Nikšić.

U narednom periodu će Vlada FBiH nastojati da uveže kompletan sistem namjenskih fabrika u Federaciji BiH kako bi jedni drugima bili podrška i koristili zajedničke resurse.

"Insistirat ćemo da umjesto što dobavljače pronalaze izvan BiH kooperante tražimo unutar naše zemlje. Daleko smo od toga da budemo zadovoljni ili da se hvalimo kako je problem u 'Zraku' riješen. Na sreću, istina je da smo danas puno bliže da 'Zrak' opstane nego što smo bili prije par mjeseci. Idemo dalje, zajedno možemo puno toga. Nećemo se predati, a ni prodati", zaključio je Nikšić.