Srednja Evropa
0

Nijedna firma iz BiH na listi 500 najboljih u regiji

Sarajevo-x.com
Stručnjaci konsultantsko-revizorske kompanije Deloitte i ove su godine objavili listu 500 najvećih kompanija u Srednjoj Evropi. Kompanije su na listu uvrštene prema prihodu od prodaje za 2008. godinu, a osim opće liste Deloitte je sastavio i liste 50 najjačih banaka i osiguravajućih kompanija. Kao i prošle godine, niti jedna kompanija iz Bosne i Hercegovne nije se uspjela plasirati na listu 500 najvećih u širem regionu.

Prvih deset mjesta na listi Top 500 zauzimaju uglavnom firme iz sektora energetike i resursa te proizvodnog sektora. Na prvom mjestu ponovo se nalazi poljski naftni gigant PKN Orlen, iza kojeg slijede mađarski Mol i ukrajinski Metinvest, koji je ujedno i najbolje rangirani predstavnik sektora proizvodnje. Najbrojnije su upravo kompanije iz sektora energetike, kojih na listi ima 151, a iza njih slijede firme iz sektora robe široke potrošnje, zatim transporta te proizvodnje.

Nijedna kompanija iz Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati na listu 500 najvećih regionalnih firmi. Na posebnoj, nacionalnoj listi najviše mjesto zauzimaju Elektroprivreda i ASA Prevent, dok iza njih slijede Aluminij, BH Telecom, Mittal Steel Zenica, Elektroprivreda Mostar, Energoinvest, HIFA-Oil te HT Mostar.

Od zemalja iz naše uže regije na listi je najzastupljenija Slovenija sa čak 22 kompanije, od kojih je najviše plasirana Petrol grupa. Iz Hrvatske na listu se plasiralo 11 kompanija, od kojih su najviša mjesta zauzeli koncern Agrokor i INA. Od šest kompanija iz Srbije na najvišoj se poziciji nalaze Naftna Industrija Srbije i Elektroprivreda. Jedina makedonska firma na listi je rafinerija nafte OKTA, dok se iz Crne Gore ni ove godine nijedna firma nije uspjela plasirati na listu 500 najvećih.

"Tokom prva tri kvartala 2008. privrede u zemljama Srednje Evrope kontinuirano su rasle, a ekonomska je situacija bila relativno povoljna u usporedbi s onom u Sjedinjenim Državama i Zapadnoj Evropi. Prosječni prihod dvije trećine Top500 srednjoeuropskih kompanija porastao je 20 posto u odnosu na 2007. No, utjecaj globalne ekonomske krize u regiji je postao vidljiv u zadnjem kvartalu 2008., a izraženije se počeo osjećati u prvom kvartalu ove godine. U tom razdoblju, čak 76 posto kompanija s liste zabilježilo smanjenje prihoda od 23 posto u odnosu na prvi kvartal 2008.", komentira Ivica Krešić, direktor u Odjelu za finansijsko savjetovanje u Deloitteu.

Najveći pad prihoda u prvom kvartalu 2009. zabilježile su firme iz sektora proizvodnje, sa smanjenjem od čak 33 posto. Slijedi sektor nekretnina s padom od 22 posto te energetika i resursi sa 17 postotnim smanjenjem prihoda. Automobilska industrija, koja je početkom prošle godine zabilježila rast od 4 posto, u prvom kvartalu 2009. suočila se s padom prihoda od čak 33 posto. Na ovogodišnjoj listi 500 najvećih povećao se broj poljskih i rumunskih kompanija, a smanjio broj ukrajinskih, što je odraz pogoršanja finansijskih i ekonomskih uslova u toj zemlji.