{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nijedna bh. kompanija nije među najboljim u regiji

S
11.9.2008. u 11:07
0
5
Nijedna bh. kompanija nije među najboljim u regiji
0
Nijedna bh. kompanija nije među najboljim u regiji
Kao i prošle godine, nijedna kompanija iz Bosne i Hercegovne nije se uspjela plasirati na listu 500 najvećih u širem regionu.
Stručnjaci konsultantsko-revizorske kompanije Deloitte i ove su godine objavili listu 500 najvećih kompanija iz 17 država u Srednjoj Evropi. Kompanije su na listu uvrštene prema prihodu za 2007. godinu, a osim opće liste, Deloitte je sastavio i liste 50 najjačih banaka i osiguravateljskih kompanija.

Deloitteova lista je potvrdila regionalnu dominaciju kompanija iz sektora energetike i naftnoprerađivačke industrije. Među faktorima koji su najviše utjecali na dominaciju ovog sektora svakako su visoke cijene nafte, te zaustavljanje procesa privatizacije preostale imovine u državnom vlasništvu, što je trend koji se može primijetiti širom Srednje Evrope.

Na prvom se mjestu među 500 najvećih nalazi poljska naftna kompanija PKN Orlen, a slijede je mađarski MOL te češka Škoda, koja je ujedno i najbolje rangirani predstavnik proizvodnog sektora.

Uz sektor energetike, na listi su najviše zastupljeni sektori proizvodnje, robe široke potrošnje i transporta, koji ukupno čine čak 75 posto kompanija na listi 500 najvećih. Slabije su zastupljeni sektori tehnologije, medija i telekomunikacija te zatim farmacije i nekretnina, koji zajedno broje oko četvrtine Top 500 kompanija.

Niti jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati na listu 500 najvećih regionalnih tvrtki. Na posebnoj, nacionalnoj listi najviše mjesto zauzima JP Elektroprivreda BiH, iza koje slijede BH Telekom, Aluminij, EP RS, ASA Prevent Grupacija, Acelor Mittal, Telekomunikacije RS, JP Elektroprivreda HZ HB, Energoinvest te JP Hrvatske telekomunikacije. Što se tiče najbližih susjeda, najveći udio na cjelokupnoj listi zauzele su kompanije iz Hrvatske. Od 12 hrvatskih kompanija najbolje je plasirana INA (17. mjesto) te Agrokor i njegov trgovački lanac Konzum. Kompanije iz Crne Gore nisu ušle na listu Top 500, dok ih je iz Srbije uvršteno 11, s Naftnom Industrijom Srbije kao najbolje plasiranom kompanijom.

Osim općenite liste 500 najvećih, Deloitte je kreirao i posebne liste s najjačih 50 banaka i 50 osiguravajućih kompanija u srednjeevropskoj regiji. Čak i letimičan pogled na cifre koje su najveće banke u regiji Srednje Evrope zabilježile u 2007. ukazuje na još jednu rekordnu godinu. Svih 25 najvećih banaka u regiji povećalo je svoju ukupnu aktivu i zabilježilo iznimno visok rast dobiti.

Sudeći po analizi Deloitteovih stručnjaka, ekonomija Srednje Evrope održat će svoj impresivan rast od pet posto i u bližoj budućnosti, ali pod uvjetom da nastavi sa započetim tržišnim reformama, prvenstveno s privatizacijom. Na temelju razgovora s vodećim ljudima iz najjačih srednjeevropskih kompanija, može se zaključiti da, ukoliko ova regija želi nastaviti privlačiti strane investitore, morat će reformirati i obrazovni sustav kako bi se osigurala potrebna znanja i vještine stručnjaka na tržištu rada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: