Papirologija?
53

Ni godinu dana nakon najave nije počela izgradnja hotela Hilton u Sarajevu, investitor ima novi rok

Piše: I. Č.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Izgradnja luksuznog hotela Hilton u Sarajevu, čiji je početak gradnje spektakularno najavljivan još prošle godine, trebala se prema tim najavama privoditi već kraju. Godinu poslije, načelnik Općine Stari Grad tvrdi da više ništa nemaju sa izgradnjom hotela, a turski biznismen Fatih Kol da je imao problema sa papirologijom. Otkako je zgrada bivšeg Feroelektra srušena, na budućem gradilištu nema nikakvih promjena.

Fatih Kol kazao je za Klix.ba da će izgradnja hotela Hilton krajem tekućeg mjeseca početi, odnosno krenut će zemljani radovi, nakon što je dobio urbanističku saglasnost i ostalu papirologiju.

"U Bosni i Hercegovini uvijek iskrsnu problemi sa papirologijom, tako da se ništa ne može precizirati. Zbog papirologije kasni izgradnja. Od općinske, kantonalne... Sad je već sve sređeno. Sa finansijama nikada nije ni bilo problema", kazao je Kol.

Na pitanje kada bi izgradnja trebala biti završena, Kol ističe da je to u Bosni i Hercegovini teško predvidjeti, s obzirom na to da uvijek ima nepredviđenih situacija.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić istakao je u kratkoj telefonskoj izjavi da oni više ništa nemaju sa izgradnjom hotela i da je sve do investitora.

Ostaci ruševnog objekta uklonjeni su prošle godine kada je Zlatko Krainović, inače raniji vlasnik 35 posto objekta, prodao svoj dio Kolu. Preostalih 65 posto objekta prodala mu je Općina Stari Grad, na čijoj teritoriji se nalazi objekt, za tri miliona KM.

Kol kao glavni investitor planira izgradnju ekskluzivnog hotela s 56 soba i garaže na pet etaža, u šta će uložiti blizu deset miliona eura. Objekat je projektovan tako da se zadržavaju postojeći horizontalni i vertikalni gabariti prema glavnim ulicama. Spratnost, visina fasadnih vijenaca te fasadna arhitektonska plastika se zadržavaju kao što je bilo i na originalnom objektu. Spratnost objekta je pet nivoa podzemnih garaža s 85 parking mjesta, prizemlje, galerija, tri sprata i potkrovlje.

Radi što boljeg iskorištenja prostora, garaža se povećava u odnosu na gabarit objekta. Proširenje je predviđeno u smjeru sjevera, u prostor ispod pješačkog pločnika, čime se dobija više parking prostora u garaži.

"Na nivou prizemlja bit će glavni ulaz, hol, recepcija s kancelarijama, vertiklane komunikacije, garderobe za uposlene te prostor gradske kafeterije s barom, prostorom za sjedenje i toaletima. Iznad jednog dijela prizemlja nalazit će se galerija na kojoj će biti kancelarija, dvije sale za sastanke, toaleti te dio namijenjen za sjedenje gostiju kafeterije. Na prvom, drugom i trećem spratu su hotelske sobe prosječne površine od 22 do 25 metara kvadratnih. U sobama su predviđeni sadržaji koji zadovoljavaju potrebe hotela s četiri zvjezdice", izjavio je ranije Kol.